Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon

Mediaseuranta työkaluna: johdolle

0
Tekoälyllä luoto kuva, joka ilmentää artikkelin aihetta mediaseuranta työkaluna johdolle

Dataohjautuvuus ja tiedolla johtaminen ovat käsitteitä, jotka modernissa johtotyöskentelyssä on pakko hallita. Sokkona toimiminen nykyajan informaatiotulvassa ja pirstaloituneessa toimintakentässä ei tule enää kysymykseen. Päätösten taustalla odotetaan olevan dataa, joka voidaan tarvittaessa myös esittää selkeiden raporttien muodossa.

Mitä kättä pidempää organisaation johto sitten voisi käyttää viestintäpanostusten, brändityön ja myös markkinoinnin panostusten tuottamien tulosten seurantaan? Mediaseuranta tuo yhden ratkaisun tähän kokonaisuuteen.

Mediaseuranta auttaa ymmärtämään viestintästrategian onnistumista ja sen merkitystä organisaatiolle. Nykyään kokonaiskuvan muodostamiseen tarjotut keinot mediaseurannnan kautta ovat niin paljon enemmän kuin vain sähköpostiin kilahtava raportti mediaosumista.

Mediaseurannan raportit voivat tarjota konkreettista dataa viestintä- ja markkinointitoimenpiteiden vaikutuksista, joiden perusteella taas voidaan perustella investointeja ja osoittaa toiminnan arvoa.

Mitä mediaseurantatyökalulla sitten seurataan ja miten johto voi saatua informaatiota hyödyntää? Käymme seuraavaksi läpi mediaseurannan kolme peruskäyttötapaa: oman näkyvvyyden seuranta, kilpailijaseuranta ja toimialan seuranta. Lisäksi annamme esimerkkejä johdon käyttöön ja näytteitä raporttien ulkonäöstä.

Oman näkyvyyden seuranta

Viestinnässä ja markkinoinnissa mediaseurantatyökalu on jokapäiväinen työkaveri, josta tarkistetaan yksittäisiä osumia ja saatetaan reagoida niihin välittömästi tai tehdä toimenpiteitä niiden seurauksena.

Johdolle mediaseuranta on erityisesti pitkäjänteisen viestintä- ja markkinointityön raportointityökalu ja siten oman näkyvyyden ja julkisuuden kokonaiskuvan muodostamiseen erinomainen.


LianaMonitorissa oman organisaation lähettämät tiedotteet ja niiden poikimat mediaosumat voi koota kattavaan työpöytänäkymään, jossa hyödylliset graafit näyttävät juuri sen informaation, jonka johto haluaa yhdellä silmäyksellä nähdä tiedottamisen tilasta.

Viestintästrategia johdetaan aina liiketoimintastrategiasta tai kolmannen sektorin tapauksissa järjestöstrategiasta. Tämän takia viestinnässä tulisi näkyä yhtenäinen sanoma, joka tukee organisaation pohjimmaista tarkoitusta ja sen ydinsanomaa. Mediaseuranta auttaa varmistamaan ja osoittamaan johdolle, että organisaation viesti on yhtenäinen eri kanavissa ja että kaikki viestintä tukee organisaation tavoitteita.

Mediaseurannan raporttien avulla johto voi seurata organisaation julkisuuskuvan nykytilaa ja kehittymistä, jolloin myös maineenhallinta helpottuu. Mainehaitat tulevat esille arkipäiväisessä mediaseurantatyössä ja ne voidaan tunnistaa vaikkapa kvartaaleittain tehtävissä media-analyyseissä ja ottaa huomioon viestintätoimenpiteissä proaktiivisesti seuraaville kvartaaleille.

Reaaliaikaisessa mediaseurannassa ja somekriisien puhjetessa reagoinnin täytyy tietysti tapahtua nopeammin kuin kvartaaleittain. Nämä tilanteet kuitenkin hoidetaan viestinnän ja markkinoinnin voimin. Johto keskittyy pitkän aikavälin kokonaiskuvan muodostamiseen ja sen saa mutkattomasti näkyviin mediaseurantatyökalun raporteista.


Analyysin raportin saa työkalusta pdf:nä käden käänteessä

Kilpailijaseuranta

Kilpailijaseuranta ja kilpailijoiden tai verrokkiorganisaatioiden toiminnan benchmarkkaaminen on nykyisessä toimintakentässä pakollista. Mikään liiketoiminta tai järjestön toiminta ei tapahdu tyhjiössä ilman muiden organisaatioiden toiminnan vaikutusta.

Mediaseuranta paljastaa, millaisia viestintätoimenpiteitä organisaatiot tekevät, miten verkkomedioissa tai sosiaalisessa median kanavilla organisaatioista puhutaan ja mitkä näiden organisaatioiden vahvuudet ja heikkoudet ovat.

Benchmarkkaaminen auttaa johtoa kehittämään parempia strategioita organisaation omaan toimintaan. Vertailevaa analyysiä seuraamalla voit oppia, kuinka seuraamasi yritykset käyttävät viestintää lisätäkseen tunnettuuttaan. Miten viestinnässä voitaisi hyödyntää muilta opittua?


Pikahakua voi myös käyttää nopeaan kilpailijavertailuun. Vertailussa näkyvät Oulun yliopiston ja Helsingin yliopiston mediaosumat liitettynä vety-sanaan.

Toimialan seuranta

Yleisesti mediaseuranta johdolle auttaa tekemään strategisia päätöksiä sen mukaan, millaisia signaaleja toimintaympäristöstä saadaan. Mediaseurannan avulla saatava informaatio voi olla hyvin konkreettista organisaation toimintaan vaikuttavaa, kuten sääntelymuutoksia tai toimialaan kohdistuvia uhkia, mutta myös hiljaisia signaaleja.

Hiljaisiin signaaleihin tarttuminen voi antaa organisaatiolle mahdollisuuden toimia ennen kilpailijoita julkisen keskustelun perusteella. Analysoimalla organisaation kohderyhmän tarpeita, eli millaista keskustelua organisaation asiakkaat, jäsenet tai muut sidosryhmät käyvät, voidaan saada uusia tuottavia ideoita. Näistä ideoista voi poikia uusia tuotteita, palveluja, toimintatapoja, konsepteja toimialalla.

Tieto toimialalta auttaa johtoa tekemään tietoon perustuvia strategisia päätöksiä ja saavuttamaan organisaation tavoitteet tehokkaammin ja mahdollisesti saamaan myös kilpailuetua.


Omaan toimialaan liittyvien teemojen ja teemoihin liittyvien avainsanojen seuranta voi auttaa saamaan kilpailuetua

Toimialan seuranta auttaa myös sidosryhmäsuhteissa, kun sidosryhmistä saadaan dataa siitä, miten he eri organisaatioihin suhtautuvat. Organisaation johto voi tämän datan perusteella rakentaa ja ylläpitää suhteita eri sidosryhmiin ja käydä merkityksellisiä keskusteluja koko toimialan kannalta.

Media-analyysit

Ammattilaisen tekemä media-analyysi voi auttaa organisaatiota näkemään kokonaisuuden sekä laajasti että syventymään joihinkin organisaation toiminnalle tärkeisiin teemoihin. Analyysiä voidaan tehdä esimerkiksi kvartaaleittain tai puolivuosittain ja teemoihin voidaan sisällyttää esimerkiksi vastuullisuus, innovaatiot tai ajatusjohtajuus.

Mittaamalla voidaan tuottaa arvokasta tietoa, jota myös maineenhallinta tarvitsee ja jolle organisaation johto voi perustaa päätöksiä tulevaisuudessa. Media-analyysistä organisaation johto voi saada ideoita siihen, kuinka ansaittu medianäkyvyys saavutetaan ja erotutaan omalla toimialalla tietyn teeman yhteydessä.



Analyysiin voidaan sisällyttää alueellinen medianäkyvyys

Mediaseurantatyökalu auttaa organisaation johtoa seuraamaan sitä, onko organisaation oma näkyvyys strategian mukaista ja mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta näkyvyys haluttujen teemojen ympärillä varmistetaan.

Mediaseurannan avulla johto näkee kilpailjoiden toiminnan vaikutukset ja millaisilla viesteillä kilpailijat saavat näkyvyyttä. Benchmarkkaaminen on yksi mediaseurannan hyödyllisiä käyttötapoja johdolle.

Toimialan seuraaminen paljastaa nousevia trendejä ja hiljaisia signaaleja, joita seuraamalla voi saavuttaa kilpailuetua ja ajatusjohtajuutta, kun niihin tarttuu aikaisessa vaiheessa. Mediaseurantatyökalu LianaMailerista saa helposti otettua mediaseurannan raportteja johdon käyttöön.

Media-analyytikko voi myös tehdä organisaatiolle esimerkiksi puolivuosittain analyysin, jonka perusteella johto voi tehdä strategisia päätöksiä tulevaisuuden viestinnän tai markkinoinnin panostuksien suhteen.


Mediaseurannasta on hyötyä läpi organisaation

Haluaisitko keskustella ammattilaisen kanssa mediaseurannasta työkaluna johdolle?

Tykkäsitkö artikkelista?
Peukuta tästä!
Fanni Mäki
Communications Manager