Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon
Uratarinoita

Kulttuurikohtaamiset kuuluvat koodarin työhön: esittelyssä Global Projects -tiimi

Global Projects -tiimi on nimensä mukaisesti kansainvälinen, sillä joukossa on muun muassa venäläisiä, ranskalaisia, amerikkalaisia ja meksikolaisia Front-end -osaajia. Kansainvälistä on myös tiimin työ, sillä sen vastuulla on toteuttaa verkkosivuja ja uutiskirjepohjia Lianan asiakkaille Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä.

Millaista on työskennellä tiimissä, jossa sekä asiakkaat että omat työtoverit tulevat eri puolilta maailmaa?

Koodausta ja kielikylpyä

Global Projects -tiimin vastuulla ovat Lianan kansainvälisille asiakkaille toteutettavat projektit, jotka pääosin ovat verkkosivujen ja uutiskirjepohjien rakentamista uusille asiakkaille sekä mahdollisia muutos- ja korjaustöitä nykyisille.

Uutiskirjeiden ja verkkosivujen parissa työskentelyssä tarvitaan monipuolista Front-end -osaamista: "HTML:ää, CSS:ää ja verkkosivuprojekteissa lisäksi myös JavaScriptiä", luettelee tiimin vetäjä Yini Wang, ja huomauttaa heti perään, ettei kaikkea välttämättä tarvitse heti hallita täydellisesti: "Uudet tiimin jäsenemme yleensä aloittavat yksinkertaisilla uutiskirjeprojekteilla ja siirtyvät askel askeleelta kohti haastavampia verkkosivuprojekteja. Kunhan kiinnostusta ja motivaatiota oppimiselle löytyy, on tiimissämme loistavat mahdollisuudet kehittää omaa osaamistaan."

Englannin kielen täytyy olla hyvin hallussa, sillä asiakastyöt tulevat Lianan ulkomaan toimipisteiltä Euroopasta, Aasiasta ja Lähi-Idästä. Monien eri kielien taitaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaikka kansainvälisille asiakkaille usein toteutetaan monikielisiä sivustoja. "Saamme asiakkailtamme tarvittavat käännökset. Valmiiden käännösten avulla eri kieliversiot hoituvat ongelmitta myös kieltä taitamattomalta", lupaa Yini.

Haasteet ruokkivat motivaatiota

Jokainen asiakasprojekti on erilainen, mikä tekee työskentelystä mukavan vaihtelevaa. Oman kiehtovan lisänsä työhön tuovat erilaiset kulttuurit, joiden kanssa tiimiläiset pääsevät kosketuksiin projektien kautta. "Esimerkiksi saksalaiset asiakkaamme ovat erittäin pedantteja ja saamme heiltä yleensä hyvin tarkat kuvaukset fontteja ja värisävyjä myöten. Dubain asiakkaat puolestaan usein kertovat yleisiä suuntalinjoja ja toiveita halutusta lopputuloksesta, mutta antavat yksityiskohtaisen suunnittelun tiimimme käsiin", kuvailee Yini Wang.

Global Projects -tiimissä tahti on kiivas, sillä uusia asiakastöitä tulee jatkuvasti ja niiden sisältö vaihtelee laidasta laitaan. Siksi tiimin sisällä ei ole mahdollista erikoistua tietyntyyppisiin projekteihin, vaan lähtökohtaisesti kaikki hoitavat kaikenlaisia töitä. Tiimiläisten toiveita kuitenkin kuunnellaan herkällä korvalla ja kullekin pyritään antamaan mieluisia projekteja aina mahdollisuuksien mukaan. Millaisista projekteista tiimiläiset sitten erityisesti pitävät?

"Mitä haastavampi projekti, sitä paremmin viihdyn sen parissa", naurahtaa Erin Macalligan. "Lempivaiheeni projektissa on ensimmäisen luonnosversion rakentaminen. Verkkosivun valmiiksi saaminen tuntuu aina yhtä hienolta saavutukselta."

"Pidän eniten verkkosivuprojekteista, joissa ulkoasu ei ole täysin viimeistelty. Ne eivät ehkä ole helpoimpia toteuttaa, mutta niissä on enemmän tilaa luovuudelle. Voin esimerkiksi kokeilla erilaista ulkoasua tai toteutusta ja ehdottaa sitä asiakkaalle", kertoo Jérémy Lejeune.

Tiimityö vie tavoitteisiin

Kansainvälisten asiakasprojektien vieminen alusta loppuun on monen tiimin yhteispeliä. Global Projects -tiimi tekee yhteistyötä erityisesti suunnittelutiimin ja tuotannon tuen kanssa. Suunnittelutiimi huolehtii visuaalisesta näyttävyydestä, jolloin Global Projects -tiimin voi keskittyä koodaamiseen ja teknisesti toimivat lopputuloksen rakentamiseen. Tuotannon tukea tiimi puolestaan auttaa käsittelemään asiakkaiden muutos- ja korjauspyyntöjä valmiisiin uutiskirjeisiin ja verkkosivuihin, erityisesti kansainvälisten asiakkaiden osalta.

Projektien sujuva eteneminen edellyttää luonnollisesti tiivistä yhteydenpitoa asiakkaaseen. Liana Technologiesilla koodarin ei kuitenkaan tarvitse itse tarttua puhelimeen, vaan kommunikaatio asiakkaan ja tiimin välillä tapahtuu myynnin yhteyshenkilön välillä. Jérémy Lejeune näyttää silminnähden tyytyväiseltä tähän: "Saamme keskittyä täysipainoisesti koodaamiseen, kun myyjämme huolehtivat kontaktoinnista."

Myös tiimin sisäinen synergia on tärkeässä asemassa projektien onnistumisessa. Tiimin vetäjän Yini Wangin mukaan Global Projects -tiimin yhteishenki on erinomainen ja sitä myös ylläpidetään aktiivisesti: "Tiimihenkemme on loistava! Sen huomaan päivittäin tiimimme omalla keskustelukanavalla, jossa neuvoa tarvitsevan kysymyksiin reagoidaan aina salamannopeasti. Panostamme tiimihenkeen käymällä silloin tällöin tiimilounaalla tai vaikkapa keilaamassa."

Tiimihenkeä ei latista edes se, että osa jäsenistä työskentelee toisella puolella maapalloa. Erin Macalligan ja Jared Ko hoitavat tehtäviään Lianan Hongkongin toimistosta käsin. Molemmat kehuvat vuolaasti tiimin yhteishenkeä: "Lianalla työskentely on mahtavaa, koska täällä vallitsee niin hieno yhdessä tekemisen meininki. Kaikki auttavat toisiaan ja puhaltavat yhteen hiileen. Odotan jokaista työpäivääni aina yhtä innolla", kiteyttää Erin.

Harjoitteljasta tiimin vetäjäksi, pilotista koodariksi

Moni Global Projects -tiimin jäsenistä on aloittanut uransa Koodiviidakossa eli Liana Technologiesilla harjoittelijana. Tiimin vetäjänä toimiva Yini Wang tuli harjoitteluun vuonna 2011 ja jäi vakituiseksi harjoittelun sujuttua hyvin. Töiden ohella hän on hoitanut opintonsa loppuun ja vaihtanut jopa alaa. Tradenomitutkinnon jälkeen Yini jatkoi opintojaan Oulun yliopistossa ja suoritti tietojenkäsittelytieteiden maisteritutkinnon. Työn ja opiskelun kautta kertyneen osaamisen avulla hän on hiljalleen kasvanut tiimin vetäjän rooliin.

Mielenkiintoinen uratarina on myös Erin Macalliganilla. Hän opiskeli ilmailuteknologiaa Yhdysvalloissa ja suoritti lentäjän tutkinnon. Web-kehittäminen kuitenkin veti puoleensa. Muutaman koodauskurssin sekä ahkeran itseopiskelun kautta ansaittu osaaminen avasi ovet Liana Technologiesille vuonna 2016.

Harjoittelun kautta Lianalle ovat tulleet myös Jérémy Lejeune ja Jared Ko. Jérémy opiskeli tietojenkäsittelytieteitä ja matematiikkaa Ranskassa ja tuli vuonna 2017 harjoitteluun Koodiviidakkoon Ouluun. Harjoitteluaika sujui hyvin ja sen jälkeen tarjoutui mahdollisuus jatkaa vakituisena. Koska opinnot olivat sopivasti päättymässä, Jérémy päätti jäädä pysyvästi Ouluun.

Jared on ollut harjoittelussa Hongkongin toimistossa vuoden 2018 alusta lähtien. Työkavereidensa lisäksi hän kehuu erityisesti Lianan joustavuutta, jonka anstiosta opiskelu, työ ja vapaa-aika on mahdollista sovittaa omaan elämänrytmiin sopivaksi. "Pidän erityisesti siitä vapaudesta, jonka Liana Technologies työympäristönä tarjoaa. Voin työskennellä joustavasti oman päivärytmini mukaan. Tärkeintä on, että projektit etenevät aikataulussa ja ne hoituvat huolella alusta loppuun."

Jaa