Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon

Huuhkajat-huumasta huolimatta Leijonat voitti mediahuomiossa keväällä

0
Mediaosumia Suomen miesten jalkapallomaajoukkuuesta Huuhkajista
Jaa

Kokoamme mielenkiintoisia havaintoja mediaseurantapalvelumme avulla lyhyisiin ja informatiivisiin artikkeleihin. Tällä kertaa tarkastelemme miesten jääkiekon ja jalkapallon mediahuomiota keväältä 2023.

LianaMonitor-mediaseurantapalvelun avulla tehdystä media-analyysistä selviää, että Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueesta puhuttiin kevään MM-kisojen pelipäivinä enemmän mediassa kuin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueesta sen pelipäivinä. Ajanjaksolle 1.4.2023-30.6.2023 ajoittuivat sekä miesten jääkiekon MM-kisat että kaksi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-karsintapeliä. 

Tarkasteluajanjaksolla selvät uutispiikit Leijonilla osuivat jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen pelipäiville, jolloin joukkue sai 200-400 journalistisen median osumaa, eli mainintaa artikkeleissa, pelipäivää kohti. Huuhkajien molempina EM-karsintojen pelipäivinä joukkue sai n. 120 journalistisen median osumaa.


Leijonien journalistisen median osumat tarkasteluajanjaksolla

Sosiaalisen median huomio noudatteli samaa trendiä. Tarkasteluajanjaksolla jalkapallomaajoukkue sai 7800 mainintaa sosiaalisessa mediassa, jotka painottuivat vahvasti kahden lähekkäin olevan EM-karsintapelin tienoille. Samalla tarkasteluajanjaksolla Leijonat keräsi 15000 sosiaalisen median osumaa. Myös nämä maininnat ajoittuivat pääasiassa jääkiekon MM-kisojen ajalle.


Huuhkajien sosiaalisen median osumat tarkasteluajanjaksolla

Osumien määrän tarkastelun lisäksi on julkisuuden kokonaiskuvan saamiseksi hyvä tarkastella myös uutisoinnin laadullista puolta. Kun tarkastellaan jalkapallomaajoukkueen mainintoja mediassa tarkastelujaksolla, niin uutisissa korostuu pelien hyvä tunnelma ja myös otsikointi peilaa tätä.

“Pohjanpalo ja Antman huudattivat kotiyleisöä täpötäydellä Olympiastadionilla – ‘Sanoinkuvailemattomat fiilikset’” – Hämeen Sanomat
“Huuhkajat on nosteessa, johon media lisää kierroksia” – Etelä-Saimaa

Jääkiekon MM-kisojen lopputulos ja Leijonien putoaminen puolivälierissä väritti luonnollisesti mediamainintoja Leijonista kisojen loppupuolella, mutta jo kisojen alussa peleistä uutisointi oli apeaa. Sosiaalisessa mediassa jääkiekon maajoukkue sai hieman kritiikkiä ottelujen tunnelmasta.

“Leijonien MM-avauksessa ankea tunnelma – Kaapo Kakko hämillään” – Ilta-Sanomat
“Unelmat murskaksi – Leijonat kaatui tehottomuuteen kohtalonpelissään” – Etelä-Suomen Sanomat

Jääkiekon MM-kisoista uutisointi upotti tarkasteluajanjaksolla journalistisessa mediassa alleen rasismikohun, joka kohdistui jääkiekkoliittoon. Jääkiekkoliitto oli hylännyt yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesityksen epäillyssä rasismitapauksessa.

"Kommentti: Jääkiekon MM-kisojen varjossa tapahtuu jotain niin irvokasta, että sitä on vaikea uskoa todeksi – YLE.fi"