Nostimme sisältömarkkinoinnin teeman ensimmäisen kerran esiin blogissamme noin vuosi sitten, kun myyntijohtajamme Lari Suomalainen pureskeli artikkelissaan sisältömarkkinointia ja sen toteutustapoja. Tuolloin aihe oli vasta nousemassa yleiseen keskusteluun viestinnän ja markkinoinnin kentällä, nyt vuoden 2013 lopulla sitä on vaikea päästä pakoon. Netti pursuaa artikkeleita, ohjeita ja caseja sisältömarkkinoinnista. Onko tässä kaikessa jotain uutta, vai onko vanha totuus vain puettu uusiin sanoihin?
Netissä törmää kommentteihin, joissa sisältömarkkinoinnin "hypeä" väheksytään toteamalla, ettei asiassa ole mitään uutta. Eri alojen yritykset ovat jo vuosia (ja vuosikymmeniä) tehneet menestyksekästä sisältömarkkinointia kutsumatta sitä tällä nimellä. Uusi asia tai ei, on vaikea keksiä negatiivista sanottavaa siitä, että tuotetun sisällön laatu saa keskustelun myötä enemmän huomiota. Puhutaan sitten sisältömarkkinoinnista tai samasta asiasta eri termillä, nyt puhutaan oikeista asioista.
Olimme viime kuussa näytteilleasettajina Markkinointiviestinnän viikolla, jossa tapasimme kahden päivän aikana satoja viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisia. Sisältömarkkinoinnin teema nousi voimakkaasti esiin myös näissä keskusteluissa: ellei sisältömarkkinointiin jo panostettu, oli se vähintäänkin seuraavana kehityslistan kärjessä. Se mikä aiheutti yhä päänvaivaa, oli käytännön toteutus, prosessit ja työkalut.
Sisältömarkkinoinnin trendit ja käytännön vinkit
MarketingProfs julkaisi vastikään useita eri tutkimuksia yhdistelevän ennustuksen b2b-sisältömarkkinoinnin lähitulevaisuudesta. Tutkimuksen mukaan vuoden 2014 yritysten välisen sisältömarkkinoinnin hyödyntäminen keskittyy erityisesti blogeissa ja artikkeleissa tuotettuun sisältöön, sähköisiin uutiskirjeisiin ja sosiaaliseen mediaan.Tämä ei ole yllätys, sillä nämä kolme linkittyvät olennaisesti toisiinsa.
Digitaalisessa markkinoinnissa sivusto tai blogi on sisällön keskipiste, uutiskirje on sisällön jakelumekanismi ja sosiaalinen media on keskustelua varten.
Tutkimuksen innoittamana avaamme muutamia niistä prosesseista, joiden avulla omat asiakkaamme helpottavat yllämainitun jatkumon käytännön toteutusta.
1. Sisällön keskipiste
Mitä sisältöä?
Sisältömarkkinoinnissa olennaisinta on sananmukaisesti itse sisältö. Digitaalisessa markkinoinnissa sisällön keskipiste on yleensä verkkosivusto, -kauppa tai blogi. Aina ei kuitenkaan ole niin helppoa määrittää, millaista sisältöä yrityksen tulisi tuottaa. Ehkä paras neuvo on asettua kohderyhmän saappaisiin ja pyrkiä pohtimaan mahdollisimman rehellisesti, onko tuotettu sisältö sellaista, joka kiinnostaa kohderyhmää. Lukisitko itse sitä?
Relevanttia on myös pohtia, onko sisältö tuotu esiin muodossa, jota on mielenkiintoista tai osallistavaa lukea. Sisältömarkkinoinnin voittokulun myötä näkee paljon myös epärelevanttia sisältöä. Välillä määrä tuntuu korvaavan laadun, ja sisältöä vain "tuutataan" maailmalle. Karkeasti voidaan sanoa, että jos lukijan on vaikea ymmärtää, miten tuotettu sisältö liittyy yrityksen toimintaan, ollaan mitä todennäköisemmin astuttu liian kauas ydinajatuksesta.
Kirjoitimme viime keväänä monia puhuttaneen artikkelin, jossa pohdimme erityisesti luovan kumppanin roolia asiakkaan sisällöntuotannon prosessissa ja laadukkaan sisällön pyrkimyksissä. Voit lukea artikkelimme alta:
Miten ja kenelle?
Sisällön keskiössä olennaista on myös alusta, joka mahdollistaa sisällöntuotannon joustavasti ja ilman pullonkauloja. Tämän päivän markkinointi- ja viestintäpäättäjä on useimmiten myös markkinointiteknologian hyödyntäjä, käyttäjä ja investoinnin tekijä. Siksi käyttäjäystävälliset digiviestinnän työkalut ovat nykyään ehkä tärkeämpiä kuin koskaan.
Oman mausteensa sisällöntuotantoon tuo mobiilin murros, jonka myötä sisällön tulee taipua mutkattomasti lukuisille eri päätelaitteelle. Responsiivisia toteutuksia näkee yhä yllättävän vähän siihen nähden, kuinka suuri osa jo selaa sisältöä mobiililaitteilla.
Sivuviidakko-julkaisujärjestelmä on taustalla muunmuassa seuraavissa toteutuksissa:
- Lotus: yrityssivuston ja kampanjat yhdistävä responsiivinen sivustokokonaisuus, joka tarjoaa selaajalle myös tärkeää puhtauteen liittyvää informaatiota ja vinkkejä arkeen.
- Destian verkkovuosikertomus: Sidosryhmille tärkeä informaatio tuotuna ensimmäisen kerran verkkoon. Upotettuna sisällön keräilykori, jonka avulla on helppo ryhmitellä ja tulostaa selaajalle olennaiset asiat.
- Hotelli-ravintola Lasaretti: yrityssivusto ja brändi-ilmeen mukaiset Facebook-sivut saman julkaisujärjestelmän ja hallinoinnin alla.
2. Jakelumekanismi
Sisällön ja jakelun liitto
Mitä hyötyä on laadukkaasta sisällöstä, ellei sitä lueta? Uutiskirjeet sisällön jakelumekanismina ovat puhuttaneet paljon ja puhuttavat edelleen. Siinä missä netissä näkee paljon epärelevanttia tai huonolaatuista sisältöä, jokainen meistä vastaanottaa sähköpostiinsa myös kohdentamatonta tai kehnosti toteutettua uutiskirjeviestintää. Oikein toteutetulle uutiskirjeviestinnälle ominaista on muun muassa:
- Ajantasaiset ja kohdennetut rekisterit
- Laadukas sisältö
- Käyttäjäystävällinen ja toimiva työkalu uutiskirjeviestintään
- Mittaaminen, kohdennus ja pyrkimys yksilöllisempään viestintään
Skaalautuvien digiviestinnän työkalujen avulla voidaan helpottaa sisällöntuotannon ja sen jakelun välistä siirtymää. Näin tehdään esimerkiksi yhdistämällä verkkosivusto ja uutiskirje niin, että ne tukevat toinen toisiaan. Tässä muutamia esimerkkejä asiakkailtamme:
- Apteekkarilehti toteuttaa apteekin ammattilaisille ja sidosryhmille suunnattua viestintää ja uutispalvelua. Sisältö tuotetaan Sivuviidakolla toteutettuun verkkolehteen, josta uudet jutut päivittyvät automaattisesti sekä työpöytä- että mobiilinäkymään. Html-sivusta generoituu automaattisesti graafinen uutiskirje, jolla sisältö jaellaan halutuille kohderyhmille.
- SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry pitää yhteyttä jäsenistöönsä aktiivisella ja informatiivisella uutiskirjeviestinnällä. Uusia tilaajia kerätään myös aktiivisesti sivustolla, minkä myötä alkuperäinen osoitteisto on moninkertaistunut. Sivustolla on myös uutiskirjeille toteutettu arkisto, josta jäsenet voivat selata ja lukea uutiskirjeitä.
Myös markkinoinnin automaatiot tarjoavat uusia mahdollisuuksia sisällön ja jakelumekanismien yhdistämiseen. Automaatioista puhutaan paljon, mutta ne ovat vielä verrattain vähän käytössä Suomessa. Haasteena on tehdä markkinoinnin automaatioista aidosti asiakaslähtöisiä, jolloin ne mahdollistavat parhaimmillaan oikea-aikaisen viestinnän oikealla sisällöllä. Pikkuhiljaa yritykset oppivat tuntemaan asiakkaansa yksilöinä, mikä tekee markkinoinnista ajan kanssa entistä inspiroivampaa ja halutumpaa.
3. Keskustelu
Sosiaalinen media on olennainen osa sisältömarkkinointia ja digitaalisen viestinnän jatkumoa. Se voidaan nähdä keskustelun ja kommentoinnin areenana, jossa sisältö "sulatellaan". Sosiaalisessa mediassa syntyvä keskustelu kertoo usein myös sisällön ajankohtaisuudesta ja siitä, että se kiinnostaa kohderyhmää. Valitettavan usein sisältöä ainoastaan jaetaan ilman, että siitä pyritään herättämään keskustelua – sosiaalisessa mediassa, samoin kuin uutiskirjeissäkin, avainsanoja ovat vaivannäkö ja pintäjänteisyys. Onnistuminen vaatii keskustelun ohella myös kuuntelua, eikä pelkkä "Spray and pray"-metodi useinkaan vie pitkälle.
Niin oliko jo pakko?
Otsikon kysymykseen "Sisältömarkkinointi – joko on pakko?" sanoisimme, että aina on ollut pakko. Hyvin tehty ei riitä, jos sisältö on huttua. Toisaalta hyvä sisältö valuu hukkaan, jos se ei saa tuekseen toimivaa tekniikkaa. Ihan kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla kiven alla, sillä sisältömarkkinoinnin prosesseja ja toteutusta voidaan helpottaa tekniikan avulla.
Ota yhteyttä Koodiviidakon asiantuntijoihin, jos haluat jutella lisää ketteristä työkaluista sisältömarkkinoinnin toteutukseen.
Kommentti
Kommentit
Ei kommentteja