Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon

Sisältömarkkinoinnilla volyymia verkkokauppaan

0
Jaa

Me kaikki tiedämme jo, että ihmisiä kiinnostaa hyvä sisältö, eivät markkinointiviestit. Ja vaikka teemmekin sitä vielä paikoitellen epäorganisoidusti, suurin osa markkinoijista ja viestijöistä on tämän jo ymmärtänyt. Moni on huomannut sisällön tuovan asiakkaita ja näkyvyyttä niin hakukoneissa kuin mediassakin - ja ihan konkreettista myyntiä. 

Harva verkkokauppias on kuitenkaan vielä ryhtynyt sisällöntuottajaksi. Kannattaisiko, ja jos, niin miksi, ja mitä erikoispiirteitä verkkokauppiaiden sisältömarkkinoinnissa on? Entä miten sisällöllä voi erottua?

1. Nosta esiin ihmiset sisällössä

Ihmiset pitävät ihmisistä – myös verkkokaupassa. Nosta verkkokaupan henkilöstö, omistajat, asiakkaat, tuotteiden tuottajat jne. esiin tarinoiden blogien, arvosteluiden jne avulla. Muista kuvat ja videot!

Jounin kauppa on noussut ilmiöksi
Kuva: Jounin kauppa henkilöityy vahvasti kaupan omistajaan, ja se näkyy myös uudessa verkkokaupassa. 

2. Luo sisältöä osallistamalla

Kannusta arvosteluihin palkinnoin, mahdollisuuksin kerätä krediittejä jne. Arvosteluja on monenlaisia: voit kannustaa asiakkaita arvostelemaan sivuillasi, alan journalisteja arvostelemaan omassa kategoriassaan, pyytää käyttäjätarinoita. Tärkeintä on helppo käytettävyys ja se, että arvostelu on tehty helpoksi, nopeaksi ja toivottavasti myös hauskaksi.

Bebes-verkkokauppa tarjoaa mahdollisuuden arvostella tuotteita sydämin
Kuva: Bebes-verkkokaupassa asiakkaat voivat arvostella tuotteet helposti antamalla niille sydämiä. 

Ota käyttöön kysy ja vastaa -palsta. Tämä madaltaa kynnystä kysyä tuotteista ja nostaa sivun näkyvyyttä hakukoneissa. Näin tarjotaan vastauksia myös muille asiakkaille jotka pähkäilevät samoja kysymyksiä – ja vapautetaan asiakaspalvelun resursseja. Asiakaspalvelun lisäksi myös toiset asiakkaat voivat näin vastata kysymyksiin. Voit myös palkita sosiaalisessa mediassa tai verkkokauppasi sivuilla kuvia jakavat asiakkaasi.

HongKong-verkkokauppa palkitsee hyvistä tuotearvosteluista.

Kuva: Hong Kong -verkkokauppa on todella onnistunut aidon verkkoyhteisön luomisessa, ja tuo yhteen samoista aiheista kiinnostuneita ihmisiä. Yritys myös kannustaa tuotearvosteluihin esimerkiksi lahjakorteilla. 

3. Kurkista kulisseihin

Vilkaisu kulisseihin kiinnostaa. Kerro verkkosivuilla, uutiskirjeissä tai sosiaalisessa mediassa tuotteen taustasta, palvelun rakentamisesta kulissien takana, tai vaikkapa myymälän elämästä sulkemisaikojen ulkopuolella. 

4. Valitse media, josta pidät

Tuota sisältöä mediaan, josta pidät, ja tavalla, joka on sinulle luontevaa. Jos sinusta tuntuu mukavalta tulla lähelle asiakkaita ja laittaa persoonaasi peliin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, seuraa Jounin kaupan tietä. Jos taas loistat käytännöllisillä videoilla, joissa opetetaan tuotteidesi käyttöä, valitse se. Jos et halua tulla esiin, älä tule – tarkista, löytyisikö vaikkapa myymälän puolelta joku, joka mielellään tulisi. Väkisin ei kannata tehdä mitään – se kyllä huomataan.

Huumorilla, aitoudella tai omintakeisella lähestymisellä voi myös verkkokauppias luoda viraalisisältöä, kuten Kodin Terra tai Blendtech.


Video: Blendtech on valinnut mediakseen videon ja kanavakseen YouTuben ja luo näkyvyyttä "Will it blend" -viraalivideoillaan. 

5. Anna persoonasi näkyä

Moni verkkokauppa Suomessa on pienyrityksen. Suomalainen arvostaa suomalaisuutta ja yrittäjyyttä, ja aitous ja rehellisyys usein palkitaan. Markkinoinnin ei tarvitse olla maailmanluokan brändinluomista – riittää kun se on joko hyödyllistä, kiinnostavaa tai viihdyttävää. Esimerkiksi jo aiemmin mainitut Jounin kauppa ja Varusteleka ovat tunnettuja rennosta sisällöstään. 

6. Tee tuotekorteista tietopakkauksia

Tuotekortti on verkkokaupan tärkein palanen, joten sen tulisi olla sisältömarkkinoinnin tärkeimpiä alustoja. Sisällytä tuotekorttiin mahdollisimman paljon tietoa, ja lisää myös kuvia, videoita, arvosteluja, käyttöohjeita jne. Näin hakukonehaut päätyvät helpoimmin suoraan tuotekortille, matka varsinaiseen ostoon on lyhyempi, ja ostoa harkitsevalle on tarjolla hyvää sisältöä ostopäätöksen tueksi. 

Tuota sisältöä verkkokaupan tuotekorteille

Kuva: Valotikut.fi tarjoaa tuotekorteilla runsaasti sisältöä - muun muassa ohjeita tuotteiden innovatiiviseen käyttöön. 

6. Tee asiakaspalvelusta sisältöä

Paras sisältö on sellaista, joka aidosti auttaa asiakasta tai potentiaalista asiakasta. Se on useimmiten myös kauppiaalle helpoiten tuotettavaa sisältöä – sinä tunnet tuotteesi. Jos sisällöntuotanto tuntuu hankalalta, tee sitä ensin asiakaspalvelussa eniten kuultavista kysymyksistä. Kysyvätkö kaikki, miten sukset valitaan? Kirjoita aiheesta napakka blogikirjoitus, tai kuvaa video, jossa selität perusasiat kädestä pitäen.

Tiedustelevatko asiakkaat tuotteen eettisyydestä asiakaspalveluchatistä – kerro tieto jo sivuilla. Voit esimerkiksi korvata UKK-osion informatiivisilla videoilla.

7. Valitse kanava resurssien mukaan

Onko sinulla aikaa sitoutua sisältömarkkinointiin? Mieti rehellisesti, kuinka paljon sisältöä ehdit luoda, ja kuinka kauan sinulla menee aikaa esimerkiksi blogikirjoituksen tuottamisessa. Valitse media, joka on sinulle helppo, nopea ja luonteva.

8. Osta sisältöä

Parhaimmillaan verkkokauppa voi muodostua asiantuntijaportaaliksi, jossa sekä asiakkaat että bloggaajat luovat laadukasta sisältöä joka tukee verkkokaupan toimintaa. Jos sinulla ei ole aikaa itse tuottaa sisältöltöä, harkitse sisällöntuotannon ostamista – esimerkiksi aiheesta kiinnostuneelta opiskelijalta tai alaasi erikoistuneelta bloggaajalta.

9. Tunne somesi – ja keskity tärkeimpään

Vaikket itse olisi erityisen kiinnostunut sosiaalisesta mediasta, voi sen tarjonnasta löytyä juuri se oikea kanava juuri sinun tarjonnallesi. Jos keskityt vain yhteen someen, ei sen harjoittelu käytettävälle tasolla koskaan vie kauaa.

Oletko esimerkiksi tutustunut erityisesti +30-vuotiaiden naisten käyttämään Pinterestiin, jossa korostuu muoti, mutta myös kaikki kotiin liittyvä? Entä teinien suosimaan Snapchatiin? Kuulostaako vieraalta – kysy joltakulta kohderyhmään kuuluvalta, tai etsi lähin sosiaalisen median koulutus.

Älä koskaan valitse somea sillä perusteella, että sitä käyttää moni, tai se on tällä hetkellä se trendikkäin. Jokaisella somella on omat erityispiirteensä, kohderyhmänsä, ja toimintonsa.


Kuva: Zalando on aktiivinen Pinterestissä. 

10. Tuo näkyvyyttä lehdistötiedottamisella

Lehdistötiedottaminen on se kaikkein alkuperäisin sisältömarkkinoinnin tapa, ja toimii erityisen hyvin laajan tietoisuuden luomisessa. Pitkäjänteinen ja johdonmukainen tiedottaminen oikeille kohderyhmille maksaa vaivan, ja journalistit ja bloggaajat hoitavat sisältömarkkinoinnin puolestasi – ainakin jos sisältö on niin tekstien kuin kuvienkin suhteen laadukasta ja kiinnostavaa, ja olet käyttänyt aikaa uutiskärjen löytämiseen. Muista jakaa somessa ja linkata sivuillesi parhaat jutut. Lue esimerkiksi Jounin kaupan tai Lasten.fi:n kokemuksia verkkokaupan tiedottamisesta. Lehdistötiedottamisen lisäksi on myös tärkeää seurata, missä ja kenen toimesta keskustelut käydään - ja tarvittaessa osallistua. 

+ Tarjoa laadukas asiakaskokemus verkossa

Tärkeintä verkkokaupassa on, että se toimii hyvin kaikilla laitteilla, että tiedot löytyvät, ja kaikki toimii. Pidemmällekin voi kuitenkin mennä, ja laadukas asiakaspalvelukokemus ihastuttaa verkossakin - katso esimerkiksi Bellroyn verkkokauppa.

Koodiviidakon tuotteet mahdollistavat monipuolisen sisältömarkkinoinnin myös verkkokauppiaille. ViidakkoStorella luot verkkokauppaan monipuolisia mahdollisuuksia arvosteluista keskustelupalstoihin. ePressillä hoidat lehdistötiedotejakelun, ja ViidakkoMonitorilla seuraat, missä ja kenen toimesta sinulle tärkeät keskustelut käydään. 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Tykkäsitkö artikkelista?
Peukuta tästä!

Kommentti

Kommentit

Ei kommentteja