Segmentoitu sähköpostimarkkinointi ei ole asiana uusi yrityksille ja brändeille. Jo vuosien ajan olemme vastaanottaneet sähköposteja perustuen asuinpaikkaamme, työnkuvaamme tai sukupuoleemme. Segmentoidun sähköpostimarkkinoinnin ongelma piilee siinä, että segmenttien määrän kasvaessa kokonaisuus tulee yrityksille aina monimutkaisemmaksi ja haastavammaksi hallita.
Useimmat meistä ovat ainakin kuulleet puhuttavan markkinoinnin automaatioista, ja osa meistä toki jo hyödyntää niitä menestyksekkäästi liiketoiminnassa. Kiteytettynä markkinoinnin automaatioissa on kyse teknologiasta, joka mahdollistaa automatisoidun yksilötason viestinnän segmenteille kohdennuksen sijaan. Automaatioteknologia perustuu pitkälti erilaisten signaalien kuunteluun ja niiden aiheuttamiin markkinointitoimenpiteisiin.
Markkinoinnin automaatiot eivät aina ole tarkoituksenmukaisia, eikä kaikilla toisaalta ole myöskään mahdollisuutta hyödyntää niitä. Yksilön huomioivaa viestintää on kuitenkin mahdollista toteuttaa myös ilman markkinoinnin automaatioita.
Markkinointi segmenteille
Segmenteille kohdennettaessa muunmuassa seuraavat tekniset innovaatiot ovat auttaneet markkinojia ymmärtämään paremmin kohderyhmiään sekä parantamaan sisällön laatua:
A/B Testaus on auttanut markkinoijia arvioimaan omia valintojaan ja testaamaan niiden tehoa. Jokainen sähköpostimarkkinointia tehnyt tietää, että saapuneiden laatikkoon pääseminen ei ole itsessään vielä kovinkaan kummoinen meriitti. Viestin täytyy tulla avatuksi, luetuksi ja klikatuksi. A/B testauksen avulla pystytään hiomaan sekä otsikon että sisällön tehoa tietyssä kohderyhmässä parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi.
Landing sivut ovat loistava paikka sisällön julkaisulle ja sen modifioinnille kohderyhmän mieltymyksiä vastaavaksi. Kun landing sivuihin yhdistetään A/B testaus, päästään mittaamaan sivujen ja muutosten tehoa tietystä markkinointikanavasta tulleeseen kohderyhmään. Systemaattisella mittauksella voidaan päästä loistaviin tuloksiin sekä sisältöön, joka vetoaa kohderyhmään.
Mobiilin murros on aiheuttanut lumipalloefektin, joka on vaikuttanut sekä digityökalujen teknologiaan että lähestymistapaan. Mobiiliin optimoitujen verkkosivujen ja responsiivisten uutiskirjeiden myötä kohderyhmiä voidaan lähestyä juuri heidän päätelaitteeseensa soveltuvalla sisällöllä (pöytäkonekäyttäjät, sähköpostinsa älypuhelimella lukevat, jne). Kehittyneimmät digiviestinnän työkalut tarjoavat myös mahdollisuuden nähdä tismalleen mitkä ryhmät käyttävät tiettyä päätelaitetta tai sähköpostiohjelmaa. Näin sisältöä voidaan muokata tietylle laitteelle soveltuvalla sisällöllä tai tekniikalla, kuten vaikkapa tietyn ohjelman tukemalla videosisällöllä.
Nopea vinkki: Jos ei muuten, kannattaa ainakin testata oma uutiskirje mobiililaitteella ja katsoa mihin kirjeen lukijat ohjautuvat. Pienilläkin muutoksilla voi olla yllättävän suuri vaikutus siihen, miten viestisi vastaanotetaan.
Markkinointi yksilöille
Segmenteille kohdentamisen sijaan yrityksen kohdentavat nyt sähköpostimarkkinointiaan enenevissä määrin yksilöille. Alla muutamia esimerkkejä teknologian mahdollistamasta yksilötason kohdennuksesta sekä nopeita vinkkejä asioiden parantamiseen ilman automaatioteknologiaa.
Ajoitus ja viestinnän tiheys
Uutiskirjeiden ajastaminen yksilöllisten mieltymysten mukaan tai aiempaan käyttäytymiseen perustuen (Single-Customer-View, SCV). Nykyään listalle liittymisen yhteydessä näkee myös kysymystä: "Kuinka usein haluat uutiskirjeemme?". Usein vastaanottaja mieluummin säätäisi uutiskirjeen ilmestymistiheyttä kuin kokonaan kieltäisi sen.
Nopea vinkki: Automatisoitua SCVtä odotellessa kysy uutiskirjeesi vastaanottajilta kuinka usein he haluavat kirjeesi ja toimi sen mukaan.
Sisältö
Yksilöllisiin mieltymyksiin räätälöity sisältö (automaattisesti generoituva menneeseen käyttäytymisen pohjaava kirje, muistutus kesken jääneestä ostoskorista, jne).
Nopea vinkki: Personoi uutiskirje asiakasvastaavan nimellä (+ "Hei Matti" -personointi).
Ohjaus
Vastaanottajien ohjaaminen oikeaan palvelukanavaan (tekninen tuki, lisämyynti, itsepalvelu) perustuen selattuihin sivuihin tai muuhun digitaaliseen jalanjälkeen.
Nopea vinkki: Näytä asiakaspalvelun/teknisen tuen tiedot uutiskirjeessäsi. Kuinka usein asiakkaat soittavat myyjille vain koska eivät muista tai tiedä tuen yhteystietoja?
Aiempi käyttäytyminen
Aiempaan käyttäytymiseen perustuva viestintä. Tietyt automatisoidut viestit tai viestiketjut asiakassuhteen hoitoon (ostohistoria, lukijatottumukset, kiinnostavat teemat).
Nopea vinkki: Viimeisimmät päivitykset käyttämääsi tuotteeseen/lentopisteet, jne.
Ostoikkuna
Ostoikkunan määrittäminen triggereiden avulla. Esimerkki aikaperusteisesta triggeristä: Pölynimurin ostaja tarvitsee uuden pölypussin 3 kuukauden kuluttua ostosta. Automatisoitu tarjous pölypusseista lähtee imurin ostajalle kun tietty ennaltamääritelty aika on kulunut.
Monikanavaisuus
Jakaminen ja keskustelu tehdään helpommaksi eri viestintäkanavissa ja niiden välillä. Yritykset tarjoavat enenevissä määrin sisältöä juuri siinä kanavassa, jota yksilö käyttää eniten. Tulevaisuudessa ei enää ole väliä vaikka päätelaite vaihtuisi kesken ostopolkua tai asiakassuhdetta: uutiskirjeeseen nousee verkkokaupassa selatut tuotteet, jne.
Kuuntelu ja mikrosignaalit
Mikrosignaaleja kerätään useista eri lähteistä (verkkokaupan selailu, uutiskirjeklikkaukset, jaot sosiaalisessa mediassa..). Nämä signaalit yhdistetään ja ne muuntuvat yksilölle kohdennetuksi, automatisoiduksi viestinnäksi.
Sähköpostimarkkinointi 2014 (ja sen jälkeen)
Tulevaisuudessa markkinointi ja IT lähentyvät yhä enemmän toisiaan. Tämä muutos on jo käynnissä ja vaikuttaa markkinoijien jokapäiväiseen työhön. Yritykset oppivat tuntemaan asiakkaansa yksilöinä kuten Facebook tai Google jo tekevät. Näiden muutosten ajamana markkinoinnista tulee entistä inspiroivampaa ja halutumpaa. Epätoivottu markkinointi taas on entistä helpompi sulkea pois. Päätös tulee olemaan vastaanottajan itsensä käsissä.
Kommentti
Kommentit
Ei kommentteja