Sosiaalinen media on kasvanut yhdeksi tärkeimmistä vaikuttamisen välineistä, mutta usein sen vaikuttavuutta on vaikea mitata: somessa harva on ostohousut jalassa, ja brändimielikuvaa, sitoutuneisuutta tai vaikkapa asiakasuskollisuutta tai etenkään sen suhdetta sosiaalisen median toimiin on hankala määritellä.
Verkkosivut taas suunnitellaan täsmälleen siihen, mitä haluamme asiakkaiden tekevän: ostaminen, yhteydenotto, lisätiedon hakkiminen. Verkkosivuilla asiakas myös pääsee osaksi verkkosivujen analytiikkaa sekä mahdollista markkinoinnin automaatiota. Kun asiakas on kerran tunnistettu somesta, on tämän toimintojen seuraaminen verkkosivuilla ja paremman markkinoinnin luominen yhä helpompaa.
Somesta siis kannattaa pyrkiä ohjaamaan verkkosivuille. Mutta miten?
Perusasiat kuntoon
Markkinointia sosiaalisessa mediassa ei kannata aloittaa ilman selkeitä tavoitteita tai resursointia. Tykkäykset, kommentit ja jakamiset tuovat julkisuutta sekä kasvattavat tietoisuutta yrityksestä ja sen tarjoamista palveluista, mutta some-tilien käyttö vaatii myös aktiivisuutta ja vaivannäköä, toisin sanoen resursseja, joko rahallisia tai henkilöstöllisiä.
Yleisimmät sosiaalisen median kanavat ovat Facebook, Twitter, Instagram ja Youtube. Muista, kuitenkin, että kanavan kävijöiden määrä ei ole yhtä tärkeää kuin se, missä oma kohderyhmäsi viettää aikaa. Facebookissa ja Twitterissä mainostaminen on tehotonta, jos kohderyhmäsi on enimmäkseen LinkedInissä, Periscopessa taikka Snapchatissa.
Myös mediaseurannalla on tärkeä roolinsa. Seuraamalla some-julkkiksia ja mielipidevaikuttajia, osallistumalla keskusteluihin ja kommentoimalla julkaisuja pysyt tietoisena tämän hetken puheenaiheista ja teet samalla yritystäsi tunnetuksi, jolloin verkkosivustosi kiinnostaa yhä useampaa somettajaa linkkaamattakin. Ajan tasalla pysymisessä auttaa sosiaalisen median seurantatyökalu, jonka avulla voit helposti seurata mitä brändistäsi, alastasi tai vaikkapa kilpailijoistasi puhutaan, sekä pysyä mukana yleisissä trendeissä.
Julkaisuajankohdalla on merkitystä. Esimerkiksi Twitterissä on kannattavinta julkaista arkipäivinä, mutta Facebookissa loppuviikosta ja viikonloppuisin. Ajastamalla sisältösi pystyt ohjaamaan kävijöitä verkkosivuillesi myös lomaillessasi. Voit ajastaa twiittisi Tweetdeckin ja Instagram-julkaisusi Grum-sovelluksen avulla. Facebookissa taas on omat ajastustyökalunsa.
Verkkosivuille ohjaamisen perusasiat
Varmista, että:
- Yrityksesi yhteystiedot ja linkki verkkosivuille löytyvät jokaisesta somekanavasta, jossa toimit
- Yritysesittely on löydettävissä helposti kaikista käyttämistäsi kanavista
- Postauksissasi on selkeä call-to-action, kuten: ”Katso tarkemmat joulutarjoukset verkkosivuiltamme nyt!”
- Jos ohjaat verkkosivuille, varmista että ne ovat mobiiliystävälliset ja voit myös luoda julkaisuille oman julkaisun sisältöä vastaavan erillisen laskeutumissivun.
Sosiaalisen median alkeet kanavoittain
Facebook on hyvä brändin luomisen, asiakaspalvelun ja sitouttamisen väline. Facebookin avulla tarkkakin kohdentaminen esimerkiksi iän tai alueen perusteella onnistuu helposti. Facebookilla myös tavoittaa suuret massat laidasta laitaan, sillä se ei ole enää pelkästään vain nuorten kanava.
Hyvällä Facebook-kanavalla julkaistaan säännöllisesti, tyypillisesti useamman kerran viikossa. Kaikkien päivityksten ei kannata olla vain omia tarjouksia, vaan Facebookissa kannattaa jakaa myös kiinnostavia alaan liittyviä juttuja – ja usein myös kepeämpää sisältöä. Keskusteluun ja jakamiseen kannustetaan kilpailuin ja kehotuksin. Päivitykset, joissa on kuva tai selkeä CTA, toimivat yleensä paremmin.
Facebook-seuraajat ovat usein uskollisimpia asiakkaita tai ainakin aidosti kiinnostuneita, koska he ovat itse valinneet ottaa yrityksen osaksi arkeaan. Heitä kannattaa palkita vain heille tarkoitetuin tarjouksin, kilpailuin ja arvonnoin.
Facebookin algoritmit ovat vuosi vuodelta muuttuneet enemmän suosimaan maksettua sisältöä, joten tärkeiden päivitysten mainostaminen rahalla on paikoitellen tärkeää, jotta ne näkyvät edes omille tykkääjille.
Facebookissa voi myös luoda helposti perinteisiä display- eli bannerikampanjoita, jotka voivat ohjata oman Facebookin lisäksi suoraan verkkosivuille kuten mikä tahansa muukin verkkokampanja.
Facebookissa kannattaa julkaista kiinnostavia alaan liittyviä asioita. Muista mainita verkkosivusi linkki julkaisuissa.
Twitter on kanava, jonka kautta pystyt mainostamaan, uutisoimaan, tykkäämään, jakamaan ja keskustelemaan palvelun käyttäjien kanssa. Twitter on profiloitunut Suomessa nuorten aikuisten ja etenkin ammattilaisten kanavana. Vaikka sitä käytetään vähemmän kuin esimerkiksi Facebookia, ovat tietyt kohderyhmät (esim. johtajat, markkinoinnin ja viestinnän työntekijät ja poliitikot) vahvasti edustettuna.
Käytä päivityksissäsi mielellään ainakin yhtä sellaista hashtagia, joka liittyy suoraan yritykseesi, jotta somettajat löytävät yrityksesi ja verkkosivusi helpommin. Kannattaa myös selvittää, mitkä ovat suosituimpia ja nousevia hashtageja, ja osallistua keskusteluun niiden avulla. Hashtag on myös väline, jolla voi etsiä materiaalia samasta aiheesta, joten vastaavanlaisten hashtagien käyttäminen ohjaa somettajat edellisten postaustesi pariin ja lopulta myös verkkosivuillesi.
Myös Twitteristä voi ohjata omille verkkosivuille niin twiitistä kuin mainoksestakin. Erityisen hyvin toimivat Twitter-kortit.
Instagram on kevyempään markkinointiin sopiva, jatkuvasti nouseva kanava, jossa visuaalisuus merkitsee paljon. Laadukkaat ja mielenkiintoiset kuvat herättävät huomiota, erottuvat massasta ja saavat tykkäyksiä. Muista kuitenkin panostaa myös hashtageihin, sillä niiden avulla on mahdollista löytää yrityksesi suoraan hakukoneesta. Kuten Twitterissäkin, muiden alan toimijoiden seuraaminen on tärkeää.
Instagram on vahvasti visuaalinen kanava, joten ohjaus verkkosivuille kannattaa tehdä visuaalisin keinoin.
Instagramissa kannattaa ohjata visuaalisin keinoin. CTA toimii kätevästi kuvan kautta.
Youtube
Youtuben suosio on kasvanut viime vuosina huimasti. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin video kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa.
Omille, vahvistetuille sivuille on Youtubessa mahdollista lisätä videoon korttilinkki, jonka avulla voit ohjata katsojan verkkosivuillesi. Etenkin videon keskivaiheilla olevan CTA:n on havaittu toimivan hyvin. Suoria kehotuksia siirtyä omille verkkosivuille voi myös kirjoittaa videon kuvaukseen ja kommentteihin.
Videon sisällössä kannattaa myös aina tuoda esille yrityksen verkkosivujen osoite ja kehote siirtyä sinne. Mikäli tämä sopii myös videon muuhun sisältöön, voi kehotteen tehdä myös esimerkiksi puhujan toimesta.
LinkedIn on palvelu verkostoitumiseen. Käyttäjät voivat lisätä profiiliinsa ansioluettelonsa, kertoa itsestään ja osaamisestaan sekä suositella ja saada suosituksia entisiltä työnantajiltaan. Olennainen osa LinkedInia ovat verkostoituminen ryhmissä sekä asiantuntija-artikkeleiden linkit ja blogikirjoitukset.
Palvelu on merkityksellinen väline, kun haluaa näkyvyyttä työmarkkinoilla niin työnantajana kuin työnhakijanakin, mutta myös B2B-markkinoinnissa. Yrityksen kannalta LinkedIn-profiili on tärkeä B2B-markkinoinnin väline, ja LinkedIn ylivoimaisesti paras tapa tavoittaa ihmiset ammattiroolissaan. LinkedInissä toimivat parhaiten laadukkaat työelämään liittyvät asiantuntija-artikkelit. Mikäli yrityksellä on blogi, kannattaa työntekijöitä kannustaa jakamaan artikkeleita yksityisprofiileillaankin.
Koska LinkedInin tärkein anti ovat verkostot, ovat henkilöstön henkilökohtaiset profiilit virallisen yritystilin lisäksi avainasemassa. Henkilöstölle kannattaa tehdä ohjeet oma profiilin linkittämisestä yrityksen viralliseen profiiliin ja verkkosivujen ja some-linkkien lisäämisestä profiiliinsa. Jotkut yritykset näyttävät yhtenäisyyttään myös samanlaisin profiili- ja taustakuvin.
Muut kanavat: Periscope, Snapchat, Pinterest...
Uusia kanavia syntyy koko ajan, viimeisimpinä esimerkiksi Periscope ja Snapchat. Vaikka edellä mainitut somet eivät välttämättä koske laajaa käyttäjäkuntaa, voi sieltä löytyä juuri se oikea kohderyhmä, joka on kiinnostunut tai kiinnostuu verkkosivuistasi, kuten esimerkiksi teini-ikäiset.
Periscope on vuorovaikutukseen tarkoitettu palvelu, johon voi sekä lähettää live-videoita että kommentoida niitä. Palvelun omistaa Twitter, ja twiitit onkin mahdollista linkata omiin videolähetyksiin. Tämä on yksi keino ohjata twiittaajia ja periscopettajia verkkosivuillesi. Myös kaikki videon sisältöön liittyvät keinot ovat luonnollisesti käytössä: “Käy katsomassa syksyn tapahtumamme osoitteessa www.tapahtumat.fi!" Suomessa Periscopen kohderyhmä on vielä melko nuori.
Snapchat on etenkin nuorten keskuudessa suosiotaan kasvattanut sovellus, jonka käyttäjät voivat lähettää kuvia tai videoita seuraajilleen tai ”My Storyyn” eli ”Omaan tarinaan”, jossa ne ovat nähtävissä vuorokauden ajan. Snappeja on mahdollista kommentoida ja palvelu toimii myös viestittelykanavana. Sitä kautta on kätevää esimerkiksi levittää tietoa kuumimmista tarjouksista verkkosivuillasi: “Myymälässämme nyt -70 % alet farkuista – vain tämän päivän!”. Koska Snapchatin viestit ovat hyvin lyhytkestoisia, on siellä turha mainostaa mitään kovin pitkäjänteistä, mutta oikeassa kohderyhmässä juuri oikeaan aikaan lähetetyt viestit voivat toimia hyvin.
Pinterest on sosiaalisen median palvelu, jossa voi jakaa, seurata ja kerätä kokoelmiin eriaiheisia kuvia ja vinkkejä haluamiltaan osa-alueilta. Palvelu on kuin ilmoitustaulu, josta voi poimia ja etsiä mielenkiintoisia vinkkejä omiin tauluihin, ja sen ovat ottaneet omakseen erityisesti noin 30-vuotiaat naiset. Pinterestistä verkkosivuille ohjaaminen on helppoa, koska kuvista voi suoraan linkata verkkosivuille, tyypillisesti suoraan tuotesivulle. Pinterestissä toimivatkin tuotekuvat hyvin, ja moni kokoaa esimerkiksi ostoslistoja tai sisustusideoita tuotekuvista – joita klikkamalla pääseekin suoraan ostoksille.
Pinterestistä verkkosivuille ohjaaminen on helppoa: monen etusivu muistuttaa tuotekatalogia, josta voi klikata suoraan tuotesivulle.
Kiinnostaako sosiaalinen media? ViidakkoMonitorilla seuraat some- ja mediakeskusteluja verkosssa vaivattomasti, ja tiedät aina, missä mennään. SivuViidakolla taas toteutat moneen muovautuvat, kätevät laskeutumissivut sosiaalisen median kampajoillesi. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!
Kommentti
Kommentit
Ei kommentteja