Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon

Näin saat blogisi kukoistamaan

0
Näin saat blogisi kukoistamaan
Jaa

Paras todiste siitä että bloggaaminen kannattaa? Se, että käytät tällä hetkellä kallisarvoista aikaasi sellaisen lukemiseen.

Bloggaus on kehittynyt vuosien varrella harvojen harrastamasta hypestä koko kansan iltapuhteeksi, mutta samalla vakiinnuttanut asemansa markkinointiviestinnän kentällä vakavasti otettavaksi, hyödylliseksi ja aidosti arvoa tuottavaksi tavaksi luoda sisältöä.

Miksi blogit sitten ovat niin loistavia? Ensisijaisesti siksi, että niistä on aitoa hyötyä niin asiakkaalle kuin yrityksellekin. Asiakkaalle ne tarjoavat oppia, tietoa ja joskus jopa huviakin, yritykselle taas matalan kynnyksen kustannustehokkaan kanavan viestiä.

Pitäisikö jokaisella sitten olla blogi? Mikä jottei. Jokaisella, joka osaa ammattinsa sillä tasolla, että siitä on joku valmis maksamaan, on myös asioita opetettavana ja jaettavana.

Kun osaamisestaan jakaa näytteitä ja todistusaineistoa johdonmukaisesti ja säännöllisesti, tietävät aihetta seuraavat, kenelle kannattaa soittaa, kun ammattitaidosta on aika maksaa.

Blogisumaan on kuitenkin helppo kadota, ja moni blogi on tuomittu keskinkertaisuuteen. Mikä sitten on hyvän blogin resepti?

1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja muita kliseitä

Moni aloittelija jää jumiin suunnitteluvaiheeseen, eikä koskaan saa julkaistuksi mitään. Olennaista on päästä alkuun. Jonkin verran aikaa kannattaa kuitenkin käyttää valmistautumiseen.

Miksi ja kenelle kirjoitat?

Parhaat blogit vastaavat asiakkaan kysymyksiin, ja parhaat lähteet ideoille ovat kohtaamiset asiakkaiden kanssa. Jos et itse heitä tapaa, kysy asiakasrajapinnassa työskenteleviltä, mikä kentällä painaa, tai seuraa verkkokeskusteluja. Käytä kuitenkin myös omaa asiantuntemustasi: sinä usein tiedät asiakkaita paremmin, mikä asiakasta pitäisi jo painaa.

Mitä muut kirjoittavat?

Tee pari testihakua ja lukaise parhaat ja luetuimmat. Tee itse parempi/yksityiskohtaisempi/pidempi/ajankohtaisempi. Onko luetuin artikkeli 10 vinkkiä? Julkaise itse 20.


Kuva: Pyri tekemään valitsemastasi aiheesta muita parempi tai kattavampi bloggaus.

Mistä haluat kirjoittaa?

Blogista kuultaa oitis, jos et ole kiinnostunut aiheestasi. Mistä osaisit kertoa unissasikin? Mitä tietämystäsi haluaisit syventää tai laajentaa? Mitä kohtaan tunnet intohimoa, ja mitä ajatellessasi sormet ajautuvat näppikselle kuin itsestään?

Millä hakusanoilla aiheesta puhutaan?

Käytä hyväksesi hakusanatyökaluja sekä sosiaalisen median seurantaa, ja sisäistä jo ennen kirjoittamista tärkeimmät sanat. Se on tärkeää paitsi hakukoneiden vuoksi, myös asiakkaiden ymmärtämiseksi.

Kuka aiheestasi puhuu?

Seuraa sosiaalisen median seurannalla, etsi vaikuttajat Twitteristä ja LinkedInistä. Seuraa alasi blogeja. Mitä uutta/lisää sinä voisit tarjota?

Kuka voisi auttaa?

Vierasbloggaajat tuovat vaihtelua ja näkökulmia sisältöön, ja vierailemisesta hyötyvät molemmat osapuolet. Kysele jo hyvissä ajoin!


Kuva: Vierasbloggaukset tuovat sisältöön vaihtelua, uskottavuutta ja uusia näkökulmia.

Mitä tavoittelet?

Kaikella mihin käytät työaikaa tulisi olla tavoitteet, ja useimmiten blogilla on niitä useampia. Haluatko luoda brändiä, kuumia liidejä, hakukoneosumia vai kouluttaa markkinoita?

Tavoitteet kytkeytyvät hyvin olennaisesti myös blogisi sisältöön: jos asiakkaan on vaikea ymmärtää, miten aihe linkittyy yrityksenne toimintaan, olet todennäköisesti ajautunut liian kauas omasta aihepiiristänne.

2. Kirjoittaminen on tekniikkalaji

Kirjoittaakseen menestyvää blogia ei tarvitse olla maagisen huippulahjakas kirjoittaja, joka suoltaa riimejä luonnostaan. Kirjoittaminen on tekniikkalaji, josta suuri osa on opeteltavissa.

Millaisen otsikon itse avaisit?

Tietynlaiset otsikot yksinkertaisesti toimivat.”Näin teet toimivan blogin”, ”kymmenen vinkkiä täydelliseen blogiin”, ”vältä nämä viisi virhettä blogin otsikossa” ja ”bloggaajan parhaat työkalut” vetävät puoleensa. Samoin julkkiksiin viittaaminen (”Bloggaa kuin Sarasvuo”) sekä kysymykset (Bloggaatko? Pitäisikö?) ja pienimuotoinen järkyttäminen (”Zombieblogit: onko blogisi elävä kuollut?).

Kirjoita useampi vaihtoehtoinen otsikko ja valitse iskevin, ja pidä aina takataskussa hyvää otsikkokimaraa, josta voit valita. Älä kuitenkaan alennu klikkikalasteluun; otsikon on houkuttelun lisäksi vastattava sisältöä täysin, tai lukija kääntyy pois heti ovelta.

Ole helppo

Edustat mitä toimialaa tahansa, kirjoita, kuten puhut. Blogin formaattiin kuuluu helppous ja lähestyttävyys, mutta säilytä kuitenkin oma tyylisi. Tule lähelle lukijaa, käytä helppoja sanoja, jaottele kirjoittamasi pieniin paloihin ja käytä paljon otsikoita. Käytä mahdollisimman rentoa, mutkatonta ja suoraviivaista kieltä.

Käytä helppouteen ja nopeuteen viittaavia sanoja myös otsikoissa ja ingresseissä. ”Katso tästä helpot vinkit blogisi piristämiseen”.


Kuva: Muistilistat, bullet pointit ja yhteenvedot parantavat blogitekstien luettavuutta ja auttavat sisäistämään olennaisen sisällön.

Koukuta

Avaa kiinnostavasti: kysymyksin, kiinnostavin tilastoin, lainauksin. Sitten riisu blogisi hitaasti pala palalta: paljasta hieman otsikossa, enemmän ingressissä ja yhä enemmän mitä pidemmälle mennään. Pakota lukija janoamaan lisää.

Visualisoi

Pelkkä tekstisisältö harvoin jaksaa pitää lukijan mielenkiintoa yllä. Kuvat, videot ja infograafit auttavat muistamaan ja sisäistämään tietoa sekä luovat vaihtelua tekstiin.

3. Älä hylkää

Kun blogi on julkaistu, on turha huokaista helpotuksesta: vasta puolet työstä tehty.

Jaa

Jaa sosiaalisessa mediassa, sekä omissa kanavissasi että esimerkiksi LinkedIn-ryhmissä. Herättele keskustelua aiheestasi vaikuttajien keskuudessa.

Seuraa

Löytävätkö ihmiset kirjoituksesi? Jaetaanko sitä? Jos hyvä kirjoitus ei millään nouse Googlen hakutuloksiin, voi olla aika hioa otsikon sanavalintoja (eli jälleen on aika kaivaa esiin avainsanatyökalut).

Päivitä

Pidä huolta, että haetuimmat artikkelisi ovat ajan tasalla, ja palaa säännöllisesti tarkastamaan, kaipaavatko ne päivittäimistä, tai pitäisikö samasta aiheesta kenties kirjottaa kokonaan uusi bloggaus.

Osallistu

Kommentoi muita aiheesta bloggaavia, ja yhdistä kommenttiisi linkki omaan kirjoitukseesi.


Kuva: Bloggaamisen ohella kannattaa kommentoida aktiviisesti muiden aiheesta kirjoittavien tekstejä.

Saavuta tavoitteet

Olennaisin ja useimmin unohdettu vaihe on tavoitteiden saavuttaminen. Se tapahtuu usein yllättävän yksinkertaisesti: kertomalla, mitä haluaa.

Ilmaisia työkaluja bloggaajan avuksi:

Verkko on täynnä työkaluja bloggaamisen tueksi, joista suurin osa on maksuttomia tai hyvin huokeita.

Julkaise ja jaa ammattimaisesti

Jotta blogisi huippuunsa hiottu sisältö pääsee oikeuksiinsa, on tärkeää tarjota sisältö teknisesti toimivien, tyylikkäiden ja ammattimaisten työkalujen avulla. Ota meihin yhteyttä, jos olet kiinnostunut julkaisemaan mobiiliystävällistä sisältöä Sivuviidakko-alustalla tai jakamaan sisältösi ketterällä Postiviidakko-uutiskirjetyökalulla

Tykkäsitkö artikkelista?
Peukuta tästä!

Kommentti

Kommentit

Ei kommentteja