Markkinoinnin automaatiot saavat jalansijaa Suomessa. Kehityksen taustalla on kasvava paine tuottaa oikea-aikaista ja vastaanottajaa aidosti kiinnostavaa sisältöä sekä toisaalta resurssien säästäminen ja skaalaetujen hakeminen yritysten markkinointiviestinnässä.
Markkinoinnin automaatioiden maihinnousu on tarkoittanut valitettavan usealle luovalle kumppanille sitä, että bisnestä on menetetty sekä konsulteille että puhtaasti tekniikkaa toimittaville taloille. Tilanne on siinä mielessä ristiriitainen, että automaatiot aiheuttavat itse asiassa sisällöntuotannon räjähdysmäistä kasvua. Sisällöntuotanto kun on perinteisesti ollut juuri luovan kumppanin ydinosaamista, pitäisi toimistojen elää nyt uutta nousukauttaan. Eurot tuntuvat kuitenkin valuvan muualle – mistä tämä johtuu?
Mitä markkinoinnin automaatio merkitsee luovalle kumppanille?
Ennen kaikkea automaatioprojekteja tuntuu vaivaavan niiden massiivisuus ja jäyheys sekä vastaavasti ketteryyden puute. Usein unohdetaan ettei automaatio tarkoita sitä, että bitit tuottavat sisältöä. Automaatiolla viitataan sen sijaan teknologiaan, joka mahdollistaa mikrosignaalien tulkitsemisen ja yhä rajatummat segmentit aina yksilöön asti. Yhden massalle suunnatun markkinointiviestin sijaan tarvitaan siis pilkotumpaa ja kohdennetumpaa sisältöä – siis enemmän sisältöä.
Jotta luova kumppani pääsisi mukaan automaatioprojektiin, vaatii se kuitenkin ketterät ja yhteistyökykyiset kumppanit sekä tekniikan, jota AD:kin ymmärtää. Liian usein kuulee puhuttavan vuosien automaatioprojekteista, joissa käytetään valtava määrä aikaa ja energiaa taustakartoitusten tekemiseen. Taustatyötä ei tietenkään tule väheksyä, mutta on yhtälailla tärkeää päästä toteutuksen tasolle. Siinä missä automaatioprojekteissa pyritään tunnistamaan yrityksen tehostamista vaativia prosesseja, automaatiot itsessään myös muovaavat näitä prosesseja. Toisin sanottuna asiat eivät enää näytä samalta, kun automaatiota on alettu tekemään. Juuri tästä syystä automaatotyökaluilta ja osapuolilta vaaditaan ketteryyttä ja reagointia massiivisten aloitusprojektien sijaan.
Markkinoinnin automaatio ei ole kampanja tai uusi kanava, vaan muuttaa parhaimmillaan koko yrityksen tavan tehdä bisnestä ja sähköistä viestintää. Luovalle kumppanille automaatiot avaavat näin ollen tien yrityksen kulmahuoneeseen sen sijaan, että keskusteltaisiin vain markkinointiosaston kanssa. Useissa yrityksissä automaatiot tulevat räjäyttämään sen sisällöntuotannon määrän, mitä tehdään. Luovalle kumppanille tämä merkitsee paljon laskutettavaa suunnittelutyötä. Onko IT-talo tai asiakas itse edes kykenevä tällaiseen luovaan suunnitteluun?
Jatkuvaa sisällöntuotantoa
Hyvä uutinen markkinoinnin automaatiossa on myös niiden tiivis kytkeytyminen analytiikkaan ja seurantaan. Automaatio ei ole projekti, joka tehdään kerralla kuntoon, vaan prosessi, jota hienosäädetään ja muovataan sitä mukaa kun asiat etenevät. Luovalle kumppanille tämä avaa ikkunan liiketoiminnan todelliseen metriikkaan ja sisällön kehittämiseen. Kun automaatioiden taustalle valitaan ketterä teknologia, voi luova kumppani olla luonteva osa kokonaisuutta sekä tärkeä yhteistyökumppani, jonka työpanoksesta ei tingitä. Loppuen lopuksi teknologian roolina on antaa laadukkaalle sisällölle parhaat mahdolliset edellytykset tulla nähdyksi ja kulutetuksi.
Kiinnostuitko keskustelemaan tarkemmin ketterästä markkinoinnin automaatiosta? Ota yhteyttä Viidakon kumppanuustiimiin, niin keskustellaan lisää aiheesta. Koodiviidakon pilvipalveluperheen ViidakkoCEM™ on aidosti asiakaslähtöinen automaatiotyökalu ja oppiva tietokanta, jonka avulla voidaan toteuttaa ketterää markkinoinnin automaatiota. ViidakkoCEM-työkalua käyttävät useat organisaatiot Suomessa, voit lukea käytännön casen työkalumme käytöstä alta:
Kommentti
Kommentit
Ei kommentteja