Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon

Google Analytics verkkokauppiaan arjessa: 5 vinkkiä tehokkaaseen käyttöön

0
Google Analytics verkkokauppiaan arjessa: 5 vinkkiä tehokkaaseen käyttöön
Jaa

Google Analytics on Googlen tarjoama ilmainen analytiikkatyökalu, jonka avulla sivuston ylläpitäjä voi analysoida vierailijoiden käyttäytymistä verkkokaupassa. Google Analyticsin tehokas käyttö vaatii sekä asiaan perehtymistä että aikaa, mutta oikein käytettynä maksaa vaivan takaisin moninkertaisesti. Esittelemme seuraavassa muutamia vinkkejä, joiden avulla kauppias voi hyödyntää Google Analyticsia entistä tehokkaammin. 

1. Seuraa asiakkaita, älä itseäsi

Yksi tyypillisimpiä haasteita Google Analyticsin käytössä on, että se seuraa kaikkien kävijöiden tekemisiä kaupassa – myös oman henkilöstön vierailuja. Joka kerta kun oman yrityksen henkilöstö vierailee kaupassa tai tekee testiostoksia, analytiikka vääristyy. Etenkin pienten verkkokauppojen osalta tämä saattaa vaikuttaa statistiikkaan hyvinkin paljon ja käytännössä estää analytiikan järkevän hyödyntämisen.

Yksittäisen selaimen vierailuijen seuraamisen voi estää tällä Googlen tarjoamalla selainlisäosalla. Vielä parempi vaihtoehto on kuitenkin tehdä suodattimet Google Analyticsiin ja filtteröidä oma liikenne pois esimerkiksi IP:n perusteella.

Analyticsin suodatinasetuksetKuva: Uusien suodattimien luonnin löydät Analytics-tilin hallinnasta näkymien hallinnasta. Kannattaa luoda ensin kopio nykyisestä näkymästä ja lisätä suodattimet käyttöön juuri luotuun näkymään. Näin voit edelleen tehdä testiostoksia kaupassa siten, että ne kirjautuvat Google Analyticsiin, mutta ovat kuitenkin erillään varsinaisesta asiakasdatasta.

Kuva: Yhden asetuksen takana voi olla useampia suodattimia. Tässä tapauksessa on suodatettu pois omasta ja vierailijaverkosta tuleva liikenne.

2) Tehostetun verkkokaupan näkymä

Google julkaisi keväällä 2014 Analyticsiin tehostetun verkkokauppanäkymän vanhan verkkokauppaseurannan kylkeen. Uusi ominaisuus auttaa kauppiaita saamaan verkkokauppa-analytiikasta entistä enemmän irti: uutena on tullut muun muassa tuki sisäisten mainoskampanjoiden seuraamiselle sekä parannukset kumppaneiden ajaman liikenteen ja ostokäyttäytymisen seurantaan. Nämä ovat olleet toki aiemminkin mahdollisia, mutta ovat nyt helpommin saatavilla ja vaativat huomattavasti vähemmän paneutumista kauppiaalta.

Jotta ominaisuuden saa käyttöön, täytyy se osata kytkeä erikseen päälle Analyticsin hallinnasta. Ominaisuus on näkymäkohtainen, joten esimerkiksi ykköskohdan suodattimia käytettäessä ominaisuus tulee ottaa erikseen käyttöön jokaiselle näkymälle.

3) Seuraa markkinointikanavien tehokkuutta

Eri markkinointikanavien tehokkuuden seuranta on liiketoiminnan kannattavuuden näkökulmasta yksi tärkeimmistä asioista verkkokauppiaalle. Seuraamalla markkinointikanavien tehokkuutta kauppias voi helposti ohjata markkinointipaukkuja niihin kanaviin, joista saa myynnillisesti eniten irti. Jos laitat paukkuja esimerkiksi hakukonemarkkinointiin tai Facebook-markkinointiin, haluat todennäköisesti olla täysin varma siitä, että nämä nimenomaiset kanavat myös tuottavat tilauksia.

Haasteelliseksi tämän tekee se, että verkko-ostajien reitti on muuttunut vuosien varrella yhä monimutkaisemmaksi. Siinä missä aiemmin ostoksia saatettiin tehdä suoraan postimyyntikuvaston perusteella ja markkinoinnin tehokkuus oli mitattavissa hyvin helposti, nyt ostaja saa vaikutteita useista eri kanavista ja käyttää useita eri laitteita ennen ostopäätöstä. Kävijöiden seuranta ja etenkin markkinointikanavien seuranta on siis muuttunut yhä haastavammaksi.


Kuva: Verkko-ostajan polku on nykyisin mutkikas. Ennen päätöstä asiakas saattaa vierailla sivuilla useilla eri laitteilla sekä kerätä tietoa useista eri lähteistä. Kuva ja lisätietoja: Econsultancy

Perinteiseen tapaan liikenteen lähteitä analysoimalla voidaan tehdä vain karkeita päätelmiä siitä, mikä markkinointikanavista on tehokkain. Universal Analytics antaa apua eri laitteiden välisen käytön analysointiin. Tarkempi kanavien tehon analysointi luonnistuu attribuutiomallinnuksella sekä monikanavaraporteilla. Näillä työkaluilla markkinointikanavista saa pienellä perehtymisellä huomattavasti perusraportointia enemmän irti.

4) Seuraa oikeita asioita

Verkkokauppojen tapauksessa on (liian) helppo keskittyä seuraamaan pelkästään kertyvien tilausten määrää eli konversioita. Näistä puhutaan nimellä makrokonversio, eli seurataan asioita, jotka ovat käyttäjän tekemiä, isoja ja kauppiaan ensisijaisesti toivomia tapahtumia. Verkkokaupassa tämä tarkoittaa yleensä tilauksen tekemistä ja perinteisellä verkkosivustolla esimerkiksi yhteydenottopyyntöä.

Kauppiaan kannalta tilaukset ovat toki tärkein seurattava, sillä ne tuovat rahan yritykseen sisään. Mutta mitä jos käyttäjä ottaakin yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta tai tilaa uutiskirjeen ilman, että tekee tilauksen? Näiden pienten yksittäisten tapahtumien eli mikrokonversioiden kautta käyttäjä kulkeutuu kohti makrokonversiota ja voi lopulta tehdä ostoksen myöhemmin tai vaikka suositella tuotteita kavereilleen.

Seuraamalla ja analysoimalla yksittäisiä mikrokonversioita voidaan selvittää tarkemmin, mitä käyttäjät tekevät sivustolla ja millaiset mikrokonversiot tukevat ostamista. Jos esimerkiksi valmistajan tuote-esitteen ladannut käyttäjä tekee muita todennäköisemmin ostoksen, kannattaa tuote-esite mahdollisesti ottaa käyttöön muillakin tuotteilla. Lisäksi mikrokonversioiden avulla voidaan kohdistaa asiakkaalle uudelleenmarkkinointia ja saada näin asiakas tilaamaan todennäköisemmin.

Kuva: Tässä verkkokaupassa jopa 12% asiakkaista on tehnyt tilauksen ja kauppa näyttää hyvinkin kannattavalta, mutta mitkä nimenomaiset asiat ovat ajaneet asiakkaita kohti ostopäätöstä? Ja miten voitaisiin tavoittaa ne 88% kävijöistä, jotka eivät ostaneet?

5) Segmentoi

Verkkokaupan kävijäkunta eroaa toisistaan monin eri tavoin: on eri-ikäisiä ostajia, eri selaimia ja laitteita, eri liikenteen lähteitä, erilaisia ostopolkuja jne. Koko datamäärän käsittely yhtenä massana antaa harvoin tarkempaa kuvaa siitä, millainen käyttäjän ostopolku on ja miten käyttökokemusta voitaisiin parantaa. Segmentoimalla kävijät pienempiin ryhmiin voidaan selvittää kunkin asiakasryhmän tarpeet ja palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

Käytetyt laiteryhmätKuva: Edellisen esimerkin verkkokaupan tarkemmat tiedot eri laiteryhmillä tehdyistä ostoksista. Tämän perusteella huomataan, että isosta kokonaiskonversiosta huolimatta etenkin mobiililaitteilla ostetaan vähemmän ja mobiiliostamista pitäisi helpottaa. Verkkokaupassa ei ole mobiiliversiota, joten tämän perusteella voitaisiin päätellä kaupan tarvitsevan mobiiliversion helpottaakseen ostamista.

Käytetyt mobiililaitteetKuva: Kun kävijöitä segmentoidaan tarkemmin, huomataan, että mobiilioptimointia ei välttämättä tarvitsekaan tehdä niin paljoa kuin ensimmäisestä kuvasta olisi voinut olettaa. Tämä verkkokauppa toimii Applen laitteilla huomattavan hyvin, lähes pöytäkoneiden käyttäjien tasoisesti, mutta esimerkiksi Samsungin laitteilla tilauksia ei tehdä vaikka vierailuajat ja sivujen selailumäärät ovat muiden laitteiden tasoa. Tämän perusteella sivustolle kannattaisi tehdä käytettävyystestaus Samsungin laitteilla.

Kiinnostuitko verkkokaupan kehittämisestä ja tehokkaammasta markkinoinnista? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja pyydä demo ViidakkoStore-verkkokauppa-alustasta. ViidakkoStorella toteutetun verkkokaupan sisällön ylläpito ei vaadi ohjelmointitaitoja, joten voit rauhassa keskittyä kaupankäyntiin ja markkinointiin tekniikan toimiessa luotettavasti taustalla.

Pyydä demo

Tykkäsitkö artikkelista?
Peukuta tästä!