Sisältömarkkinointi nousi muutama vuosi sitten todelliseksi ”buzzwordiksi” yritysten markkinointiviestinnässä. Pölyn laskeuduttua sisältömarkkinoinnin käytänteistä ja taktiikoista on tullut suurelle osalle yrityksiä arkipäivää. Mutta miltä tilanne näyttää sisältömarkkinointia tekevän yrityksen näkökulmasta?
Koodiviidakko toteutti alkuvuodesta 2015 asiakkailleen sisältömarkkinoinnin käytäntöjä, tavoitteita ja haasteita koskevan kyselyn, johon vastasi yhteensä 293 yritysedustajaa. Kyselyyn vastanneista 90% kertoi tekevänsä sisältömarkkinointia.
Ajanpuute ja resurssipula suurimmat haasteet
Sisältömarkkinoinnin suurimmat haasteet liittyvät vastaajilla työajan ja henkilöresurssien riittämättömyyteen. Vaikka myös muut tekijät tuovat haasteita yrityksille, niitä ei koeta yhtä merkittävinä haasteina.
Teknologiaa tai sopivien yhteistyökumppanien löytämistä ei sen sijaan koeta suurena haasteena sisältömarkkinoinnin toteutukselle. Edellytykset sisältömarkkinoinnin toteutukselle vaikuttavat siis olevan näiden osalta pääpiirteittäin kunnossa yrityksissä.
Samat haasteet toistuivat tutkimuksessa myös niillä vastaajilla, jotka eivät tee sisältömarkkinointia. Kyselyn mukaan merkittävimpiä syitä siihen, miksi osa yrityksistä ei tee sisältömarkkinointia, on juuri sisältöä tuottavan henkilökunnan puuttuminen, aikapula sekä sisällön tuottamisen haastavuus.
Ulkopuolista apua käytetään vain vähän
Yritykset tilaavat ulkopuolisilta toimijoilta eniten sisältöjen visuaaliseen tuotantoon liittyviä palveluja. Yleisimmin vastaajat ovat ulkoistaneet joko kokonaan tai osittain taittotöiden tekemisen, valokuvauksen ja videoinnin. Tekstin tuotannosta, sisältöjen suunnittelusta, strategiasta ja jakamisesta sekä kuvioiden ja kaavioiden tuotannosta suurin osa yrityksistä vastaa kuitenkin itse.
Iso osa yrityksistä ei käytä lainkaan ulkopuolista apua sisältöjensä tuottamisessa, sillä joka viides vastaaja kertoo tuottavansa kaiken sisällön itse.
Suunnitelmallisuudella tuloksiin
Sisältömarkkinointia tekevistä yrityksistä 63 prosentilla eli yli puolelta löytyy jonkinlainen sisältösuunnitelma tai sisältöstrategia, joka ohjaa sisältömarkkinoinnin toteuttamista. Dokumentoitu suunnitelma löytyy kuitenkin vain 37 prosentilta vastaajista ja suullinen suunnitelma vastaavasti 26 prosentilla.
Tutkimuksessa ilmeni, että sisältömarkkinoinnin suunnitelmallisuudella on selvä vaikutus sisältömarkkinoinnin tehokuuteen. Yritykset, joilta löytyy dokumentoitu sisältösuunnitelma tai -strategia, pitävät sisältömarkkinointiaan huomattavasti useammin tehokkaana tai erittäin tehokkaana verrattuna yrityksiin, joilla suunnitelma on suullinen tai joilla suunnitelmaa ei löydy lainkaan.
Niistä tutkimuksen vastaajista, joilta ei vielä löydy sisältösuunnitelmaa, 27 % aikoo tehdä sellaisen tämän vuoden aikana.
Se, että sisältösuunnitelmaa kohtaan löytyy kuitenkin jonkin verran kiinnostusta, on merkki siitä, että sisältöjä halutaan tehdä yrityksissä entistä suunnitelmallisemmin.
Peräti 73 % kyselyn vastaajista aikoo tuottaa digitaalisia sisältöjä tänä vuonna viime vuotta enemmän. Sisältömarkkinoinnin merkitys viestintäkeinona kasvaa siis koko ajan ja oletettavasti myös siihen suunnattu rahallinen panostus lisääntyy lähivuosina. Panosten kasvaessa ja toiminnan ammattimaistuessa voidaan myös olettaa, että sisältömarkkinointiin haetaan jatkossa enemmän apua ulkopuolelta.
Kommentti
Kommentit
Ei kommentteja