Siirry pääsisältöön Siirry päävalikkoon Siirry alatunnisteen valikkoon

6 keinoa sähköpostimarkkinoinnin rikastamiseen

0
Jaa

Kuten kaikilla markkinoinnin muodoilla, myös sähköpostimarkkinoinnilla on omat vihaajansa. Usein sähköpostimarkkinointia vieroksuvat ovat yksinkertaisesti kyllästyneet viestien tulvaan ja mainonnan määrään, mistä johtuen lähes kaikki sähköpostilaatikkoon tuleva markkinointiviestintä on alettu kokea negatiivisena. Sähköpostimarkkinoinnin yhä jatkuvalle voittokululle on kuitenkin hyvin yksinkertainen syy: se toimii. McKinsey & Companyn vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan sähköpostimarkkinointi on yhä huomattavasti sosiaalisia medioita tehokkaampi kanava uusasiakashankintaan: jopa 40 kertaa tehokkaampi kuin Twitter ja Facebook yhteensä.

Yllä esitettyyn väitteeseen sähköpostimarkkinoinnin tehokkuudesta uusasiakashankinnassa sisältyy kuitenkin tärkeä huomio ja kehoitus, jota ei voi korostaa liiaksi. Toimiakseen sähköpostimarkkinoinnin on oltava hyvin tehtyä. Siinä missä muussakin markkinoinnissa, myös sähköpostimarkkinoinnissa voi helposti kangistua vanhoihin kaavoihin ja totuttuihin tapoihin tehdä asiat. Sen sijaan pitäisi uudistua, kokeilla, testata ja toteuttaa. Alkavan vuoden kunniaksi päätimme antaa vinkkejä sähköpostimarkkinoinnin rikastamiseen: keinoja, joiden avulla voit tuoda sähköpostimarkkinointiisi jotain uutta (unohtamatta kuitenkaan vanhaa ja lainattua).

6 keinoa sähköpostimarkkinoinnin rikastamiseen

1. Tilaajien segmentointi ja kohdennus

Tilaajien segmentointi on kohtuullisen yksinkertainen keino kohdentaa viestintää paremmin. Uutiskirjeen tilaajien taustatietoja ei kuitenkaan kannata kysyä turhaan, vaan kysyttävien asioiden tulisi olla kytköksissä toteutettavaan viestintään. Jos kysyt esimerkiksi, onko tilaaja mies vai nainen tai minkä ikäinen hän on, tulisi myös uutiskirjeiden sisällön heijastella tätä taustatietoa. Sisällönsuodatuksen avulla uutiskirjepohjaan voidaan toteuttaa kätevästi ns. segmentoituja blokkeja, joiden avulla kirje näyttää vastaanottajien ominaisuuksien perusteella tietyn version kirjeestä: esimerksi tarjous x tamperelaisille tai tuote y yli 60 vuotiaille tilaajille. Sisällönsuodatus on resursseja ja aikaa säästävä tapa parempaan kohdennukseen, sillä viesti koostetaan ja lähetetään vain kerran sen sijaan että kullekin vastaanottajaryhmälle tehtäisiin erillinen uutiskirje.

Tilaajilta kysymällä voidaan myös kartoittaa mieltymyksiä esimerkiksi uutiskirjeen julkaisutiheyden suhteen. BlueHornetin viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan uutiskirjeiden ilmestymistiheys on yhä suurin yksittäinen tekijä kirjeiden perumiselle. Julkaisutiheyden ohella kannattaakin kartoittaa myös tilaajien syyt perumiselle esimerkiksi perumisnapin yhteydessä olevan pudotusvalikon avulla: perumissyyt voivat antaa arvokasta tietoa viestinnän kehittämiseen ja toteutustapaan.

2. Mobiiliystävällisyys

Se, että yhä useammat sähköpostit avataan mobiililaitteilla, tulee tuskin enää kenellekään yllätyksenä. Yllätyksenä voi kuitenkin tulla se, että viimeisimpien maailmalla julkaistujen tutkimusten mukaan mobiiliavaukset ovat jo jopa yli 50 % kaikista sähköpostiavauksista. Tästä huolimatta valitettavan harva uutiskirje toteutetaan responsiivisena. Muista, että lukijakuntasi huomioimalla annat myös omalle sisällöllesi parhaan mahdollisen näkyvyyden. Jos uutiskirjeen lukijan täytyy ponnistella nähdäksesi sisältösi, katoaa osa kiinnostuksesta todennäköisesti jo matkan varrella, eikä huippuunsa hiottu sisältösi pääse oikeuksiinsa. Katso täältä esimerkkejä responsiivisista toteutuksista. 

3. Landing sivut ja A/B-testaus

Hyvin toteutettu uutiskirje on loistava lähtökohta, mutta ei yksinään riitä. Huomio kannattaakin kiinnittää kirjeen ohella myös siihen, mihin lukija ohjautuu klikattuaan linkkiä. Tutkimusten mukaan hyvin tehdyt laskeutumissivut (Landing Sites) tehostavat sähköistä markkinointia moninkertaisesti ja auttavat saavuttamaan sähköpostimarkkinoinnin tavoitteet. Hyvin toteutetun uutiskirjeen ja optimoitujen laskeutumissivujen yhdistelmästä syntyy parhaimmillaan hiottu ja mitattavissa oleva viestintäkokonaisuus.

A/B-testausta voidaan hyödyntää niin laskeutumissivujen kuin uutiskirjeen optimoinnissa. Sen avulla voidaan löytää esimerkiksi uutiskirjeen toimivin otsikko, joka valikoituu kirjeeseen automaattisesti testiotokseen tehdyn lähetyksen perusteella. Samoilla metodeilla voidaan löytää laskeutumissivujen parhaat variaatiot ja keinot saavuttaa haluttu tulos.

4. Listojen rikastus ja opt-in

Uutiskirjeen vastaanottajalistojen ajantasaisuus ja laatu on yksi merkittävimmistä tekijöistä viestinnän onnistumisessa. Sen lisäksi, että vastaanottajalistat pidetään ajan tasalla, tärkeää on myös kerätä jatkuvasti uusia tilaajia. Uutiskirjeen opt-in-tilaajat eli tilaajat, jotka ovat vapaaehtoisesti tilanneet uutiskirjeesi, ovat yleensä kaikista kiinnostuneimpia sisällöstäsi ja samalla kirjeesi uskollisimpia lukijoita. Opt-in -listojen kartuttaminen on erityisen tärkeää nyt, kun ostolistojen teho ja laatu on laskussa myös Suomessa

Omia vastaanottajarekistereitä voidaan rikastuttaa myös viestinnän keinoin aktivoimalla ei-aktiivisia tilaajia tai tarjoamalla kiinnostuneimmille lukijoille enemmän sisältöä. Vastaanottajakannasta voidaan esimerkiksi poimia vastaanottajat, jotka eivät ole reagoineet kirjeisiin vuoteen ja lähettää näille tilaajille kampanja: "Haluatko yhä vastaanottaa kirjettämme vai poistua listalta/kuinka voisimme palvella paremmin?". Perumislinkin peittelyn ja ei-aktiivisten tilaajien mukana roikottaminen ei palvele kumpaakaan osapuolta, sen sijaan aktiivinen ja kiinnostunut tilaajakunta palvelee. Innokkaimmat lukijasi saattaisivat vastaavasti haluta enemmänkin uutiskirjeitä taholtasi.

5. Sisällön laatu

Vaikka se tuntuisi rankalta, peiliin katsominen kannattaa. Se ettei uutiskirjeitä klikata, voi olla kiinni pienestäkin hienosäädöstä. Vaikka sisältö sinänsä olisi hyvää, esimerkiksi kirjoituksen tyyli voi ärsyttää lukijaa. Ehkä hän kaipaisi pehmeämpää ja vähemmän myyvää lähestymistapaa? Sisällön laadun kehittäminen on ennen kaikkea jatkuva prosessi, joka ottaa aikansa. Tärkeää on tekemisen jatkuvuus, testaus sekä halu kehittää sisältöä. 

6. Opi muilta ja kokeile rohkeasti

Matkiminen ja kopiointi kuulostavat sanoina negatiiviselta, joten puhutaan sen sijaan oppimisesta ja löytämisestä. Suora sisällön kopiointi ei tietenkään palvele ketään, mutta asioiden seuraaminen ja muilta oppiminen sen sijaan palvelevat. Uutiskirjeviestijänä kannattaakin tilata mahdollisimman paljon muiden uutiskirjeitä löytääkseen ja oppiakseen uutta. Lohduttavaa on se, että mitattavuutensa ansiosta sähköpostimarkkinointi on aina testattavissa, joten asioiden toimivuutta ei tarvitse arvuutella tai toteuttaa "mututuntumalla". Kannustammekin digiviestijöitä olemaan rohkeita ja kokeilemaan uutta sekä oppimaan muilta. Läjäpäin vinkkejä sähköpostimarkkinointiin saat muun muassa ilmaisesta sähköpostimarkkinoinnin oppaastamme

Kiinnostuitko sähköpostimarkkinoinnista? Ota rohkeasti yhteyttä tai tutustu tarkemmin Postiviidakko-uutiskirjetyökaluun. Katsotaan yhdessä mitkä digiviestinnän tehokeinot sopisivat parhaiten juuri teidän toimintaanne. Jos olet jo Postiviidakon käyttäjä, voit kysyä lisää yllämainituista tehokeinoista yhteyshenkilöltäsi.

Ota yhteyttä

McKinsey& Company 2014: Why marketers should keep sending you e-mails
BlueHornet's 2014 Consumer Views of Email Marketing

Tykkäsitkö artikkelista?
Peukuta tästä!

Kommentti

Kommentit

Ei kommentteja