Saan sähköpostiini paljon uutiskirjeitä, joista suurimman osan vastaanotan vapaasta tahdostani. Usein kuulee valiteltavan saapuvan sähköpostin suurta määrää – ehkä syystäkin – mutta itse koen sähköpostiini saapuvat uutiskirjeet lähtökohtaisesti positiivisena asiana. Tämä johtuu siitä, että koen toisten tekemät uutiskirjeet ehdottomasti parhaaksi tavaksi oppia ja inspiroitua.
Useimmat meistä saavat sähköpostiinsa päivittäin paljon uutiskirjeitä, ja olemme oppineet kuorimaan kermat päältä ja lukemaan vain kiinnostavimmat sisällöt. Omia sähköposteja plärätessäni olen törmännyt uutiskirjeissä usein toistuviin asioihin, jotka saavat minut siirtämään kirjeen armottoman nopeasti roskakoriin. Jotta minä ja muut uutiskirjeiden suunnittelijat osaisimme jatkossa välttää oikotien roskakoriin, avaan seuraavassa muutamia usein toistuvia uutiskirjeiden heikkouksia.
1. Liikaa tekstiä
Vaikka markkinoijalla tai viestijällä olisi kuinka paljon hyvää asiaa kerrottavanaan, kannattaa muistaa tiivistämisen jalo taito. Useat työtehtävät ovat nykyään hektisiä eikä uutiskirjeiden lukijoilla ole aikaa syventyä kirjeen jokaiseen lauseeseen. Ajattele ennemmin, että uutiskirje on blogissa tai muussa verkkopalvelussa julkaistavan sisällön "teaser", josta lukija voi poimia itseään kiinnostavimman asian ja lukea siitä lisää.
2. Huono kohdennus
Ehkä yleisin syy uutiskirjeen deletointiin on kehno kohdentaminen. Jos lukijalle tulee heti tunne "tämä ei koske minua", on hyvin epätodennäköistä, että hän selaa kirjettä paljoa pidemmälle. Kohdentamiseen voidaan käyttää monia eri tehokeinoja, kuten taustatietojen kartoitusta tilaussivulla, CRM-integraatiota, lukijakyselyitä tai sisällönsuodatusta. Myös markkinoinnin automaatiot tarjoavat nykyään loistavat mahdollisuudet viestinnän kohdentamiseen, personointiin ja oikea-aikaisuuteen.
3. Sisältöön ei panosteta
Huonolaatuinen sisältö voi johtua siitä, että sisällöntuottajalla on epäselvä käsitys siitä, millainen sisältö kiinnostaa vastaanottajia. Syynä voivat olla myös tehottomat tai muuten sopimattomat keinot sisällöntuotantoon. Uutiskirje paljastaa sisältömarkkinoinnin heikkoudet useita muita kanavia armottomammin, sillä se on a) erittäin helppo deletoida tai poistaa b) kilpailee kaikkien muiden sähköpostiin tulevien viestien kanssa lukijan huomiosta c) on henkilökohtainen, sillä se tulee vastaanottajan omaan sähköpostiin. Kaikki edellämainitut asiat voidaan kuitenkin nähdä myös mahdollisuuksina sen sijaan, että ne nähdään vain negatiivisina seikkoina.
Nopea vinkki: jos vastaat yrityksessä uutiskirjeiden tekemisestä, osallista työkaverisi prosessiin pyytämällä kommentteja kirjeeseen ennen lähetystä. Näin vältät myös typot ja muut "helpot virheet", joille tulet itse helposti sokeaksi.
4. Ulkoasuun ei panosteta
Uutiskirjeiden hyvällä kuvituksella voi todella erottua edukseen massasta. Kuinka usein törmäät esimerkiksi uutiskirjeeseen, jossa on erityisen ammattimaisesti otetut ja lähestyttävät valokuvat tai muuten persoonallinen kuvitus? Myös yllättävä kuvitus voi toimia huomionherättäjänä tai jopa kirjeen huumoripläjäyksenä. Vanha viisaus "kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" on uutiskirjeissä aivan totta, ja sitä kannattaa hyödyntää.
5. Tekniikka ei pelaa
Seuraava vertaus kuvastaa mielestäni osuvasti uutiskirjeitä: jos kokonaisuus on kakku, sisältö on täyte ja ulkoasu sen kuorrute. Ja kukapa haluaisi pelkkää kermavaahtoa kakkuunsa? Tekniikka taas on kakun pohja, jota ei koskaan kannata polttaa vaikka se piiloon jätetäänkin. Toimiva tekniikka on edellytys sille, että kaikki muut uutiskirjeen osat tulevat oikeuksiinsa.
6. Sisältö aina samassa muodossa
Saan uutiskirjeitä eräältä toimijalta, jonka sisällöstä olen hyvin kiinnostunut, mutta jolta saan kaiken sisällön ladattavien oppaiden muodossa. Olen muutamaan otteeseen miettinyt onko väärin haluta (edes silloin tällöin!) lukea minua kiinnostava juttu ihan vain klikkaamalla linkkiä sen sijaan, että täytän kymmenen kohdan lomakkeen oppaan lataamiseksi. Vaikka liidien validointi ja yhteystietojen keräys on toki tärkeää, sanoisin nyrkkisääntönä että kannattaa varioida ainakin aika ajoin sitä tapaa, jolla sisältö tuodaan lukijoille. Näin tekemällä opitaan aina myös jotain uutta ja nähdään mikä toimii parhaiten.
7. Harhaanjohtaminen
Yllätyksellisyyden ja harhaanjohtamisen välillä on usein hiuksenhieno ero. Toisaalta on hyvä houkutella lukija uutiskirjeen äärelle, mutta varo tekemästä katteettomia lupauksia. Harhaanjohtamisen tunne syntyy joskus myös siitä, että uutiskirje ja landing sivu eivät kohtaa ulkoasullisesti tai esimerkiksi mobiilitekniikaltaan. Yleisesti ottaen kannattaa huomioida (ja testata!) koko se polku, jonka uutiskirjeen lukija käy läpi avattuaan uutiskirjeen, klikkauksesta aina landing sivun yksittäisiin toimintoihin saakka.
8. Uutuusarvo katoaa
On tyypillistä, että uutiskirjeet joihin on panostettu sisällöllisesti saavat ainakin aluksi hyvän tai joskus jopa loistavan vastaanoton. Olemme luonnostaan uteliaita, ja ihkauusi uutiskirje herättää mielenkiintomme. Haaste on säilyttää lukijoiden mielenkiinto ja korkeat avaus- ja klikkausprosentit kirjeestä toiseen. Tässä auttaa erityisesti suunnitelmallisuus ja se, että sisältö tuotetaan hyvissä ajoin.
Suunnitelmallisuudella varmistetaan, että toiminta on pitkäjänteistä ja tukee yrityksen tavoitteita. Sähköpostimarkkinointiin on hyvä suhtautua samoin kuin vaikkapa yrityksen asiakaslehden tuotantoon: lähetyspäivämäärät sovitaan hyvissä ajoin ja samalla sovitaan aineistojen viimeiset päivämäärät. Huolellisella suunnittelulla koko prosessi pysyy hallinnassa ja lopputulos on laadukasta ja ammattimaista. Suosittelen jokaista sisältömarkkinoijaa toteuttamaan edes jonkinlaisen sisältökalenterin, jota päivitetään sitä mukaa kun ideoita syntyy.
9. Kehno otsikointi
Econsultancyn juuri julkaistun raportin mukaan markkinoijat pitävät otsikointia yhtenä tärkeimmistä uutiskirjeen elementeistä, mutta vain harva testaa eri vaihtoehtoja otsikoinnissa. Uutiskirjeen otsikoinnin A/B-testaus löytyy ominaisuutena kehittyneimmistä sähköpostimarkkinointityökaluista, ja sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää osana uutiskirjeviestintää.
10. CTA puuttuu/on huonosti esillä
Nyrkkisäännöt CTA:n (Call-to-Action) käyttöön:
- Sijoita tärkein asia kirjeen paraatipaikalle sen yläosaan
- Erota kirjeen tärkein CTA näkyvästi (leikkisästi "BOB", Big Orange Button)
Miksi sinä deletoit uutiskirjeitä? Kommentoi juttua alle tai jatka keskustelua kanssamme twitterissä!
Mikäli kiinnostuit kehittämään uutiskirjeviestintäänne, pyydä meiltä demo Suomen johtavasta uutiskirjetyökalusta. Postiviidakon aktiivisena käyttäjänä voin lämpimästi suositella sitä muidenkin markkinoijien käyttöön.
Kommentti
Kommentit
Ei kommentteja